Lassana Bathily Foto: TT

Hjälten i kosherbutiken får franskt medborgarskap

Uppdaterad
Publicerad

Hundratusentals fransmän krävde att Lassana Bathily skulle få franskt medborgarskap efter hjälteinsatsen vid terrordåden i Paris. I dag fick han besked av inrikesministern att hans ansökan är beviljad.

Inrikesminister Bernard Cazeneuve meddelade på torsdagseftermiddagen att Lassana Bathilys blir fransk medborgare vid en ceremoni redan nästa vecka.

Lassana Bathily räddade livet på flera personer under terrorattacken i fredags mot kosherbutiken vid Porte de Vincennes i Paris medan terroristen Amedy Coulibaly höll ett stort antal personer som gisslan. Det han gjorde har beskrivits som ett hjältedåd.

Terrordåd mot fransk tidning

Öppnade kylrummet

Lassana Bathily, som var anställd i butiken, öppnade kylrummet så att 15 personer kunde gömma sig där – detta medan flera andra personer hölls som gisslan av terroristen.

Därefter kunde Bathily ta sig ut och bland annat genom teckningar visa polisen hur butiken var inredd – detta för att inbrytningen skulle kunna ske så smidigt som möjligt och med så lite blodspillan som möjligt.

Ingen förutom Amedy Coulibaly dödades vid inbrytningen. De fyra personer som dog i butiken sköts ihjäl när Coulibaly inledde sin attack. Alla var judar.

Polisen satte handbojor på honom

Organisationen CRAN (Conseil représentatif des associations noires de France) startade i söndags ett upprop med kravet att Lassana Bathily ska få franskt meborgarskap men också tilldelas Hederslegionen, Frankrikes finaste utmärkelse. CRAN är en centralorganisation för föreningar som organiserar svarta i Frankrike.

På torsdagseftermiddagen hade cirka 300.000 skrivit under på kravet, rapporterar flera franska medier.

Lassana Bathily, 24-årig muslim från Mali, ansökte i juli förra året om franskt medborgarskap. Han levde länge som papperslös men fick till slut arbete i den judiska kosherbutiken.

När han lyckats lämna butiken under pågående gisslandrama satte polisen först handbojor på honom eftersom han misstänktes vara medhjälpare till terroristen – men kunde strax därefter alltså hjälpa polisen.

Talade med Hollande

I söndags talade Frankrikes president François Hollande i telefon med Lassana Bathily. Presidenten sade då att ansökan skulle ”behandlas med respekt för hans heroiska insats”.

– Ja, jag hjälpte judar. Vi är bröder. De handlar inte om judar, kristna eller muslimer. Vi är alla i samma båt, sade Lassana Bathily i en TV-intervju efter terrorattackerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd mot fransk tidning

Mer i ämnet