Hjärndöd gravid hålls vid liv mot familjens vilja

Uppdaterad
Publicerad

Familjens högsta önskan är att respiratorn stängs av. Men myndigheterna vägrar eftersom Marlise är gravid. Fallet vållar nu stor debatt i USA.

En natt i november i fjol tog livet en dramatisk vändning för familjen Munoz i Fort Worth i Texas. Erick hittade sin fru Marlise, då gravid i 14:e veckan medvetslös på köksgolvet. Det blev starten för vad familjen beskriver som ett känslomässigt maratonlopp.

Erick Munoz och hans fru Marlise har en son sedan tidigare och de jobbar båda två som ambulanssjukvårdare. När Erick upptäckte att hans fru låg livlös på köksgolvet gav han henne hjärt- och lungräddning samtidigt som han larmade räddningstjänst.

Marlise, som drabbats av svår syrebrist, hade blivit liggande i köket i minst en timme innan hon hittades av sin make. Trots att Erick fick igång hennes hjärta stannade det ett flertal gånger i ambulansen på väg till sjukhuset.

Lagen sätter stopp

Läkarna konstaterade att hon med största sannolikhet fått en blodpropp i ena lungan. På sjukhuset gavs hon elchocker och starka mediciner för att få igång hjärtat. Marlise andas nu genom en respirator och läkarna bedömer henne vara i så kallat vegetativt tillstånd. 

Undersökningar visar att hennes hjärna saknar all form av aktivitet – därför vill Erick och Marlises föräldrar att vården avslutas.

Men eftersom Marlise är gravid sätter Texas lagstiftning stopp för familjens önskan. Trots att hon aldrig kommer vakna tvingas hon fortsätta att bära fostret.

Enligt lagstiftningen är det förbjudet av att avsluta livsuppehållande vård när en kvinna bär på ett foster. Vården kan avslutas först efter att kvinnan fött.

Hade överenskommelse

Erick och Marlise har i sina yrkesroller vid ett flertal tillfällen mött människor i vegetativt tillstånd. Därför lovade de varandra att om någon av dem hamnade i ett sådant tillstånd skulle vården avslutas.

– Det stackars fostret har också fått syrebrist. Så vitt vi känner till så är det i samma skick som Marlise, säger hennes far Ernest Machado, till tidningen Dallas News.

Erick valde att gå ut i amerikanska medier eftersom han anser att de flesta inte känner till delstatens lagstiftning.

– Jag vill att folk ska få veta eftersom det här kan drabba andra. Människor måste få en möjlighet att bestämma, säger han till tidningen Star-Telegram.

J.R. Labbe, talesperson för sjukhuset säger att de inte kan bistå familjens önskning.

– Vi följer delstatens lagar. Punkt slut. Det finns ingen gråskala, säger Labbe.

Två läger

Fallet har väckt stor uppmärksamhet i amerikanska medier och delar nationen i två läger. De som vill att sjukvården lyder familjens önskan, trots att det strider mot lagen och de som vill att sjukvården fortsätter den livsuppehållande behandlingen.

– Vi har stor förståelse och sympati för familjen. Men faktum är att det fortfarande handlar om ett liv, eftersom livet blir till vid befruktningen. Vad är det för vinning med att avsluta vården för modern när det leder till att fostret dör, säger Jeffrey Patterson, talesperson för katolska kyrkan i Texas.

Familjen får dock stöd av Art Caplan, ansedd forskare i medicinsk etik. Han uppmanar familjen att kontakta en advokat eftersom vården enligt honom strider mot Marlises vilja.

– Jag anser inte att lagstiftningen kan tillämpas på de döda, säger Art Caplan.

Marlises far Marcado överväger också att skaffa juridisk hjälp för att pröva fallet i domstol.

– Vi vill bara säga farväl och låta dem somna in, säger han.

– Marlise berättade för mig att om jag hamnar i ett vegetativt tillstånd vill jag att ni avslutar behandlingen och att du blir en bra för vår son och uppfostrar honom till en bra man, säger Erick Munoz.  

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.