Två barn sitter utanför sitt hem i Liberia. Foto: TT

Hög dödlighet bland små barn med ebola

Uppdaterad
Publicerad

Små barn som drabbas av ebola löper större risk att dö, eftersom de mår dåligt av att separeras från sina föräldrar. De berövas från den extra omsorg de behöver, menar WHO – som uppmanar myndigheterna att se över vården av de små ebolasjuka.

Det finns en strikt ”inte röra”-policy när någon drabbas av ebola. Men vid ett möte med läkare från Guinea, Liberia och Sierra Leone i fredags var man överens om att policyn kan tas bort, om man ser till att skyddet för de som arbetar med de sjuka är fortsatt bra.

– Vi måste ta itu med problemen med barnen och de gravida kvinnorna. Dödssiffrorna bland barn under fem år är höga, ofta eftersom de behöver hjälp med att få i sig mat och extra omsorg, säger doktor Margaret Harris vid en presskonferens.

Ebolautbrott

Fyra av fem barn dör

Bland barn under fem år som drabbas av ebola dör fyra av fem. Siffrorna är ännu värre bland barn under ett år, som behöver ännu mer regelbunden mat och omsorg. 95 procent av barnen under ett år som drabbats av ebola dör.

– Vissa föreslår att separationen och isoleringen som en följd av ebolabehandlingen har en förödande effekt på barnens psyke. De hade inte sina föräldrar, de har ingen som brydde sig, säger Harris.

Hon menar att det finns svårigheter när det gäller vården av små barn som läkarna måste bli bättre på att tackla.

Lider av fortsatta problem

Nästan 9.000 människor har dött i ebola. Man känner till 22.495 fall av sjukdomen, sedan epidemin började i december 2013. De som överlevt sjukdomen dras med problem som huvudvärk, humörsvängningar, depression och muskelvärk, enligt WHO.

Hälften av de som överlevt har fortfarande problem flera månader efter att de tillfrisknat, uppger Reuters.

Många har förlorat föräldrar

16.600 barn i Guinea, Liberia och Sierra Leone har förlorat en eller båda föräldrarna, enligt siffror från FN. Men alla utom 500 av dem har tagits omhand av släkt och samhälle, efter att den första rädslan och stigmatiseringen lagt sig.

– Det som verkligen slog mig när jag besökte familjer i Liberia var att hur stark bandet till släkten än var, är sorgen väldigt färsk. Det krävdes inte mycket för att barnen skulle bli väldigt, väldigt ledsna. Jag tror inte att vi ska underskatta den sida av tragedin, säger Andrew Brooks på UNICEF till Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet