Svoboda-supportrar marscherar på gatorna i Kiev. Foto: TT

Högerextrema i Ukraina mobiliserar

Uppdaterad
Publicerad

Efter att det ultranationalistiska partiet Svoboda tagit plats i den nya regeringen riktas allt mer ljus på högerextremismen i Ukraina.

Svoboda är inte den enda högerextrema grupp som nu vinner mark i Ukraina. En av grupperna är Högra sektorn, eller Pravy sektor, som många menar spelade en avgörande roll vid demonstrationerna i Kiev. En annan av grupperna är C14, som beskrivs som en slags informell ungdomsorganisation till Svoboda.

– De här grupperna är en del av Svobodas svans. De är löst organiserade, de delar den ideologiska inriktningen men är fristående. De är extremt våldsamma i många fall, säger Per Anders Rudling, forskare vid historiska institutionen i Lund.

Krimkonflikten

Per Anders Rudling understryker att de högerextrema gruppernas roll gärna används av ryske presidenten Vladimir Putin och den avsatte ukrainska presidenten Viktor Janukovytj för att skapa misstro mot revolten i Ukraina.

– Man betonar detta konstant, men som jag ser det finns potentiella problem med extremhögern i landet och man måste kunna hålla två problem i huvudet samtidigt. Ryska hotet är akut men att ha Svoboda i regeringen är också en fara.

Vill bryta koppling till Ryssland

Gruppen C14 har i internationella medier beskrivits som både nynazistisk och paramilitär. Men gruppens ledare anser inte att gruppen är nazistisk.

– Jag anser mig inte vara nazist, säger C14:s ledare Yevhen Karas i en intervju med BBC. – Jag är en ukrainsk nationalist, säger han.

Karas säger att gruppens uppdrag är att helt förstöra banden som Ukraina har till vad som förut var Sovjetunionen.

– Den stora konflikten handlar om att vissa etniska grupper kontrollerar stora delar av den politiska och ekonomiska makten. Till exempel handlar det om ryssar och judar, säger han.

Enligt Yevhen Karas består C14 av 200 personer. Högra sektorn har betydligt fler medlemmar och rekryterar för fullt på Kievs gator enligt SVT:s utsända Anna-Maja Persson.

Expert: Oroande

Anders Bergman, expert på europeisk högerextremism, säger att användandet av just talet 14 i C14 är viktig symbolik.

– Det kallas 14-orden, den används sedan länge som en internationell nynazistisk förkortning för ett framtida samhälle. Det är något som man blir oroad av när man ser.

De 14 orden är ett i nazistiska kretsar välkänt citat: ”Vi måste säkra existensen för vårt folk och en framtid för våra vita barn”.

Användandet av 14 i gruppens namn är knappast en slump säger Anders Bergman.

– Det här är en slags signal till andra organisationer i Europa att man mobiliserar. Man använder en rad sådana här koder, som en typ av kryptering.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet