Sträck på ryggen! Foto: TT

Höj mobilen och slipp gamnacke

Uppdaterad
Publicerad

Läser du det här böjd över mobilen? I så fall utsätter du ryggraden för en extra tyngd på så mycket som upp till 30 kilo.

Framåtböjda nackar och nedsjunkna huvuden med blicken på mobilskärmen är en vanlig syn bland medpassagerare på bussen eller personer i kassakön.

Ett slitage som i framtid kan komma att kräva kirurgiska ingrepp, befarar New York-kirurgen Kenneth Hansraj vars rapport nyligen publicerades i tidskriften Surgical Technology International.

30 kilos belastning

Via en datorstödd modell av ryggraden mätte Hansraj trycket på halsryggen. En böjning av huvudet på 60 grader motsvarade 30 kilo ökad belastning. 45 grader motsvarade 22 kilo, en 30-gradig vinkel 18 kilo medan en 15-gradig kurva lade på en extra vikt på 12 kilo.

För att undvika värk och förtida förslitningsskador gäller det att bryta gamla mobilmönster och tänka på hållningen.

– Man ska inte bli sittande i ett ihopsjunket läge utan variera sina rörelser. Att ta en paus är en enkel åtgärd som man kanske glömmer bort, säger Karin Harms-Ringdahl, professor i fysioterapi vid Karolinska institutet.

Håll öronen över axlarna

Helst ska mobilen hållas något nedanför ögonhöjd med överarmarna intill kroppen.

”Din ryggrad mår bäst när öronen är över axlarna och skulderbladen tillbakadragna” tipsar Hansraj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.