Foto: TT Nyhetsbyrån

Homosexuella stridsfråga i Vatikanen

Uppdaterad
Publicerad

Påve Franciskus vill modernisera den katolska kyrkan i familjefrågor. Det vill majoriteten av biskoparna också. Men en grupp konservativa bromsar utvecklingen. SVT:s korrespondent Kristina Kappelin rapporterar från Rom.

Att det konservativa vill bromsa utvecklingen framgår av slutdokumentet efter det internationella biskopsmötet om familjefrågor, som levererades i Vatikanen i helgen.

Mötet förespråkar visserligen en kyrka som välkomnar i stället för att stöta bort människor. Men i de två mest omstridda frågorna, gick det inte att uppnå en majoritet på två tredjedelar av deltagarnas röster.

Stridsäpplena är om skilda, omgifta katoliker ska släppas fram till nattvard igen, eller kommunion som det kallas i katolicismen, och om hur kyrkan ska förhålla sig till homosexuella.

– Det har varit väldigt tydligt att man vill vara öppen mot alla, oavsett sexuell läggning. Men man kan inte acceptera homosexuella äktenskap, säger Sveriges katolska biskop Anders Arborelius som deltog i mötet i Vatikanen.

”Kyrkan ska ha vidöppna dörrar”

Slutdokumentet talar om en mer nyanserad syn på stabila och kärleksfulla samlevnadsformer utanför äktenskapet. Det är ett försiktigt steg framåt. Påve Franciskus sporrar biskoparna att våga mer.

– Detta är en kyrka som inte är rädd att äta och dricka med prostituerade och syndare. Kyrkan ska ha vidöppna dörrar för de behövande, de ångerfulla och inte bara de rättfärdiga eller de som tror att de är perfekta, sade påven till deltagarna vid mötets slut.

Nu har biskoparna ett år på sig att fortsätta arbeta med familjefrågor, innan det slutgiltiga mötet öppnar i Vatikanen i oktober nästa år.

De konservativa biskoparna utgör en minoritet som är inflytelserik i den påvliga administrationen. Men kyrkans fotfolk är huvudsakligen för förändring.

– Innan var man katolik för att man var mot något. Nu finns det en ny, glädjefylld känsla av tillhörighet som katolik för att man är för något, att den katolska kyrkan tar initiativ, säger Nicola Graziani som är troende katolik och aktiv i en församling i centrala Rom.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.