Hon letar mat bland soporna

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler människor i Danmarks storstäder lever av den mat de hittar i affärernas soptunnor. Det är främst unga storstadsbor som gör det för att protestera mot det omfattande matslöseriet.

Mona Ebdrup är en av de många nya sopletarna. Hon går ut för att leta mat när affärerna stänger klockan tio på kvällen. Mona Ebdrup började leta mat för knappt ett år sedan, efter att hon följde med en kompis som visade henne hur det går till.

– Första gången var vi en grupp på 30 personer. Vi hittade mat för 200-300 kronor var. Först blev jag chockad, sedan blev jag arg. Hur kan vi i Danmark slänga så mycket mat, när jag samtidigt har vänner i Afrika som kämpar varje dag för att få ihop mat?

Mona Ebdrup sparar självklart pengar på att hitta sin mat ur soporna, men hon gör det främst av politiska skäl, för att uppmärksamma allmänheten på hur mycket mat som slängs i Danmark, säger hon. Hon är dessutom i gott sällskap.

Växande grupp som uppmärksammas

På senare år har gruppen unga sopletare växt markant i Danmarks storstäder, något som uppmärksammats i dansk press och som enligt Mona även har förändrat vanliga människors syn på företeelsen.

– För ett par år sedan hade nog inte mina föräldrar varit helt avslappnade med att jag letar mat ur soptunnor, de hade nog tyckt att det var lite pinsamt. Men nyligen var jag hemma i deras by och letade mat med två kompisar. När jag kom hem till mina föräldrar, och de fick se hur mycket mat jag hittat ur affärens container och hur bra kvalitet det var på råvarorna, då insåg de också att vi har ett problem i Danmark.

Affär hällde klorin över maten

Den växande gruppen sopletare har fått till följd att matvarukedjornas attityd har hårdnat. Mona Ebdrup stöter allt oftare på låsta containrar, och det har förekommit vid åtminstonde ett tillfälle att en matvaruaffär hällde klorin över maten för att skrämma bort matavfallsletarna.

SVT Nyheter har sökt de danska matvaruaffärerna via deras paraplyorganisation Dansk Supermarked för att få deras syn på det växande fenomenet, med de har tackat nej till en intervju.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.