Foto: SVT

Hon ska testa ebolavaccinet: ”Jag är inte rädd”

Uppdaterad
Publicerad

Jakten på ett effektivt vaccin mot det fruktade ebolaviruset fortsätter. 115 frivilliga schweizare ska nästa vecka injiceras med vaccin.

Det är i samarbete med WHO som universitetssjukhuset i Geneve nu startar en försöksstudie av ebolavaccinet VSV-ZEBOV. Vaccinet är framtaget av kanadensiska forskare.

– Risken att bli smittad av vaccinet är obefintlig eftersom själva viruset inte ingår i vaccinet – det är bara ett membran och det kan varken smitta eller sprida viruset, säger professor Clarie-Anne Siegrist, som är ansvarig för vaccininstitutionen vid universitetsjukhuset i Geneve.

Ebolautbrott

– Immunsystemet tror att det är ebola och börja producera ebolaliknande antikroppar, förklarar professor Clarie-Anne Siegrist.

”Absolut värt risken”

En av de 115 volontärerna är Charlotte Oestreicher.

– Det är absolut värt risken för det kan rädda liv, så många har dött på så kort tid och bieffekter är inget jag oroar mig för. Visst, det kan medföra lite feber eller så men det är ingen jag oroar mig för – jag är inte rädd, berättar hon vid en presskonferens i Geneve.

Några av volontärerna kommer att få ett placebo istället för vaccin.

Många av de som ställer upp i försöket är själva sjukvårdspersonal som om testet faller väl ut kommer att åka till Västafrika för att inleda en storskalig vaccinering av befolkningen där.

Tufft läge enligt FN

I Västafrika är läget fortsatt ansträngt. Enligt WHO:s senaste rapport är antalet smittade 13.042. Hittills har 4.818 dödsfall rapporterats.

FN:s speciella ebolasamordnare, doktor David Nabarro, säger att situationen är fortsatt akut.

– Inte förrän vi har tagit hand om det sista fallet blåser vi faran över.

Han är ändå hoppfull att epidemin ska kunna vara över nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet