Var 15 minut dödas en elefant som konsekvens av tjuvjakten. Foto: TT

Hongkong förstör 28 ton elfenben

Uppdaterad
Publicerad

Hongkong kommer att förstöra 28 ton elfenben som beslagtagits från smugglare i syfte att avskräcka den illegala handeln av elfenben. Tjuvjakten av elefanter har nått rekordnivåer under de senaste åren – om inget händer kan elefanten att vara utrotad inom 10 år.

De afrikanska elefanterna har minskat dramatiskt i antal. Under 1970-talet fanns över 1,3 miljoner elefanter i Afrika, i dag finns något över 400.000, enligt Världsnaturfonden WWF. I genomsnitt dödas upp till 40.000 elefanter varje år på grund av den illegala handeln med elfenben, vilket motsvarar en var 15 minut. Om dödandet fortsätter i samma takt kommer elefanten att vara utrotad inom 10 år.

28 ton elfenben förstörs

Hongkong meddelar nu att man ämnar förstöra 28 ton av elfenben som beslagtagits från smugglare. Elfenbenslagret är ett av de största i världen och kan ta upp till två år att förstöra, enligt ett uttalande.

Sedan 1989 finns ett världsomfattande förbud mot internationell handel med elfenben, som godkänts av CITIES (Konventionen om internationell handel med hotade arter av vilda växter och djur). Förbudet ledde under en tid till en nedgång, men under de senaste åren har den illegala handeln kraftigt ökat.

Statussymbol i Kina

Anledningen till ökningen är den stora efterfrågan av elfenben på den asiatiska marknaden. Hongkong fungerar som en viktig väg till grannlandet Kina, där den största den största marknaden av illegal elfenben finns. Kina står för drygt 70 procent av den globala efterfrågan. Elefenben används i traditionellt hantverk och ses av många kineser som en statussymbol.

För drygt två veckor sedan förstörde kinesiska myndigheter över sex ton elfenben i vad som beskrevs som de första offentliga förstörelsen av elfenben. Händelsen ses som ett viktigt steg för att komma bukt med den illegala handeln i landet.

Tjuvjakten medför även till en finansiering av terrorism. Man har exempelvis sett att al-Shabaab, den grupp som genomförde attacken mot köpcentret Wastgate i Nairobi förra året, finansieras av elfenben. Kopplingar mellan den illegala handeln och al-Qaeda finns också.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.