Foto: TT

Hopp i kampen mot antibiotikaresistens

Uppdaterad
Publicerad

25.000 européer dör varje år på grund av antibiotikaresistens. Nu kan brittiska forskare ha upptäckt en lösning på problemet.

Brittiska forskare upptäckt vad som beskrivs som bakteriernas akilleshäl. Upptäckten, som publiceras i tidskriften Nature, består av hur bakterier går tillväga när de transporterar och bygger sitt yttre skyddsmembran.

Men framför allt visar forskarna att när denna transport av byggstenar blockeras, så dör bakterierna.

– Det här är mycket viktigt, eftersom motståndskraftiga bakterier är ett globalt hälsoproblem. Många nuvarande antibiotika börjar bli verkningslösa, något som orsakar tusentals dödsoffer varje år, säger Changjiang Dong, professor vid University of East Anglia i Storbritannien.

Skadar höljet

Bakterier delas upp i två grupper, beroende på hur det yttre hölje som omger bakterien ser ut. Vissa bakterier har två yttre membran. Dessa bakterier kallas för gramnegativa. Exempel på gramnegativa bakteriesläkten är salmonella, legionalla, escherichia och enterobakter.

Forskarna tror nu att denna transportkedja av byggstenar som bygger upp det yttre höljet kan vara något av en akilleshäl som framtida läkemedel kan rikta in sig på. Att förstöra bakteriernas skyddande membran, snarare än bakterien själv.

Bra upptäckt

Karin Tegmark-Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, säger till TT att fördjupade kunskaper om gramnegativa bakterier är viktiga.

– Det här är en bra upptäckt som skulle kunna bli en måltavla för framtida antibiotika. Den stora resistentproblematiken just nu är gramnegativa bakterier, som ESBL-producerande tarmbakterier. Till en början utgjorde grampositiva bakterier det största problemet, men nu är det de gramnegativa som ökar mest och vi har ett stort behov av mer kunskap om hur dessa fungerar, säger hon.

Enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC:s senaste beräkning orsakar motståndskraftiga bakterier runt 25.000 dödsfall inom EU varje år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.