Till höger Åke Roghe som leder EUPOL-insatsen i Afghanistan. Foto: TT / EUPOL Afghanistan Media

Hot mot journalister känt av afghanska myndigheter

Uppdaterad
Publicerad

Afghanska myndigheter har fått signaler om att talibanrörelsen tänker attackera utländska journalister i landet. Men de varningarna har inte förts vidare, säger chefen för EU:s polismission i landet.

– För en fem-sex månader sen fanns det information om att talibanerna skulle fokusera på internationella journalister. Det har inte hänt någonting mellan då och nu, så nu får man se vad bakgrunden till detta är, säger Åke Roghe som leder EUPOL-insatsen i Afghanistan.

Det är mycket ovanligt att västerlänningar mördas så kallblodigt och så öppet som Sveriges Radios Asienkorrespondent Nils Horner. Men det har alltså funnits signaler om att utländska journalister i Afghanistan kan vara måltavlor för talibanrörelsen – eftersom regeringen och militären har så pass bra skydd.

Nils Horner död

Svårt komma åt koalitionsstyrkorna

– Talibanernas första prioritet har varit koalitionsstyrkorna och framför allt de amerikanska representanterna och regeringen. Men de har ett tajt säkerhetsnät och när man inte kommer åt dem tittar man på andra möjligheter. Då är de internationella i skottluggen. Det är klart att journalisterna ligger i skrået som borde vara mer försiktiga.

Är den här informationen något som förts fram till internationella journalister som kommer till Afghanistan?

– Nej, det tror jag inte. Det här var information som vi fick via vårt samarbete med säkerhetstjänsten och den afghanska underrättelseverksamheten, säger Roghe till SVT på telefon från Kabul.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nils Horner död

Mer i ämnet