Hotar stänga gruva efter utsläpp

Publicerad

En mexikansk koppargruva som släppte ut enorma mängder svavelsyra i Sonorafloden fortsätter att förorena floden, och vägrar dessutom att samarbeta med myndigheterna. Den anklagelsen framför Carlos Arias, chef för delstaten Sonoras civilförsvar.

Utsläppet i augusti av 40 000 kubikmeter vatten förorenat med svavelsyra utgör en av landets värsta gruvrelaterade miljökatastrofer. Myndigheterna tvingades stänga av vattentillförseln till 20 000 människor.

Arias anklagar gruvbolaget Buenavista, dotterbolag till Grupo Mexico, för att inte släppa in inspektörer som utreder utsläppet. Myndigheterna i Sonora bryter relationerna med gruvbolaget, sade Arias, som också hotade att låta stänga gruvan, en av de största koppargruvorna i världen.

Bolaget tillbakavisar anklagelserna och säger sig samarbeta fullt ut med myndigheterna. Företaget beklagade att olyckan har ”politiserats”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.