SVT:s utsända, fotograf Kristján Sigurjónsson och reporter Bert Sundström. Foto: SVT/TT

”Hotellet omringades av separatister”

Uppdaterad
Publicerad

Oron inför presidentvalet är stor i östra Ukraina. I Donetsk, där SVT:s utsända Bert Sundström och Kristján Sigurjónsson befinner sig, åker separatister runt i vad som verkar vara ett försök att sprida skräck bland motståndare.

– För ungefär tio minuter sedan omringades hela hotellet av ganska tungt beväpnade separatister. Det kom ett trettiotal män i trupptransportfordon. De stoppade all trafik till och från hotellet och håller oss under någon sorts blockad, säger SVT:s Bert Sundström, direkt från sitt hotellrum i Donetsk.

Efter att ha sprungit upp till sitt rum kunde SVT:s utsända höra skott avlossas på utsidan. Separatisterna verkar, enligt Bert Sundström, inte ha gjort något direkt försök att ta sig in i hotellet.

Krimkonflikten

– Det är spänt, och verkligen riktigt obehagligt.

Efter en stund gav sig de beväpnade männen av, då uppdraget – att tillfångata guvernören Serhiy Taruta – misslyckades eftersom han inte befann sig på hotellet.

”Det här allting handlar om”

Enligt uppgift från valmyndigheten har enbart en femtedel av vallokalerna i Donetskregionen kunnat öppna vid halvtiotiden lokal tid.

Även från andra ställen i staden kommer rapporter om att separatister åker omkring och sprider oro, berättar SVT:s utsände.

– Det är ju det här allting handlar om. Det som pågår i Donetsk och Luhansk är ett kvalificerat försök att se till att hela presidentvalet misslyckas.

Delad befolkning

Stämningen i Donetsk är spänd. Det finns en del av lokalbefolkningen som inte vill se att Kiev styr, säger Bert Sundström, men det är långt i från alla.

– En majoritet av människorna som bor här ogillar starkt det separatisterna håller på med.

När Ukraina nu går till val, efter en lång tid av oro, är det med ett troligt bortfall på omkring 15 procent av befolkningen. Valet går att genomföra, men det blir en senare fråga att se hur man hanterar det faktum att det med stor sannolikhet inte kommer att finnas något valresultat från de två regionerna där oron varit störst.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet