Foto: TT

Hundar förstår mer än vi trott

Uppdaterad
Publicerad

Hunden sägs vara människans bästa vän. Nu visar ny forskning att de förstår oss bättre än vi tidigare trott.

Många hundägare hävdar med bestämdhet att just deras fyrfota vän förstår dem. Och för första gången kan forskningen bekräfta att så faktiskt är fallet. Åtminstone till viss del. En ungersk studie visar att hundar reagerar på röster på samma sätt som människor gör, skriver BBC News.

Detsamma gäller för känslomässigt laddade ljud som skratt eller gråt, enligt studien som publiceras i tidskriften Current Biology.

– Vi tror att hundar och människor har väldigt likartade mekanismer för att bearbeta känslomässig information, säger Attila Andics, vid Ungerska vetenskapsakademin.

Undersöktes i scanner

I studien undersöktes både hundars och människors hjärnor i en scanner för att kunna jämföra hur reaktionerna på olika röster och ljud. Det visade sig att samma område aktiverades i både människors och hundars hjärnor när de hörde mänskliga röster.

– Det faktum att vi hittade området i hjärnan hos hundar är förvånande. Det är första gången man har upptäckt det på andra djur än primater, säger Attila Andics.

Även om hundar alltså reagerar starkt på människors röster så reagerar de desto mer på andra hundars. De är också sämre på att skilja mellan olika ljud jämfört med människor.

Oklart om hundar förstår ord

När det gäller frågan om hundar förstår ord och meningar så finns ingen forskning som stöder det. Men enligt professor Sophie Scott från University College i London skulle det kunna vara nästa steg i det ungerska forskningsprojektet.

– Det vore intressant att se hur hundarna reagerar när det gäller ord på det språk som deras husse eller matte pratar, säger Sophie Scott.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.