Överallt syns spåren efter de hundratusentals som flytt undan IS attacker. Foto: SVT/Khazar Fatemi

SVT följer i massflyktens spår

Uppdaterad
Publicerad

Då, före IS attacker, var Sinjarbergen känt för sin skönhet. Nu kopplas området till flykt, kidnappning och död. SVT:s utsända reporter Khazar Fatemi har tagit sig dit och följer i massflyktens spår.

Det var i somras som byar och städer attackerades av IS och hundratusentals människor flydde upp till Sinjarbergen. Många lyckades fly till provinsen Duhok i norra Irak, men inte alla klarade den långa flykten och många dog på vägen.

Sinjarområdet är fortfarande omringat av IS. Det enda sättet att ta sig dit är via Syrien. Då och då lyckas den kurdiska väpnade gruppen YPG tillsammans med PKK och nu Peshmerga öppna upp en korridor. 

Bilresan tar sex timmar om man inte kör vilse, då stora delar av vägen är öken. Vi undviker vägar på grund av vägminor som har placerats ut av IS.

By efter by står tom, en del är jämnade med marken, och vi förstår vilka tunga vapen IS attackerade människorna med. 

Kämpar mot IS

Vi träffar yazidiern Mahmod Aman som är en av dem som har valt att stanna kvar i Sinjarområdet och kämpa mot IS.

– Vi skyddar Sinjar dag och natt, säger han.

Han och många andra yazidier är fast beslutna att stanna kvar och slåss mot IS med den kurd-syriska gerillan YPG.

För dem finns det inget förtroende kvar för den USA-stödde kurdiske presidenten Barzani's Peshmerga som egentligen ansvarade för säkerheten i området.

Chockad över brutaliteten

Kalefe Sadi har också valt att stanna kvar i Sinjarområdet. Trots att yazidier historiskt har blivit utsatta för massakrer otaliga gånger är hon, som många andra här, fortfarande chockad över IS framfart och brutalitet. 

– Jag kan inte förstå hur det här kunde hända. Har mänskligheten någonsin sett något liknande? Själv har jag aldrig sett något i närheten av detta, säger hon.

Hon och hennes familj flydde upp i bergen. Längs vägen såg de folk som dog – av törst.

– Vi var nära att dö allihop, ingen förutom YPG kom för att hjälpa oss, berättar hon.

”Vi är Sinjars barn”

Det börjar redan nu bli kallt på kvällarna. Om IS lyckas stänga korridoren som används för att få in vapen till människor som Mahmod Aman och förnödenheter till familjer som Kalefes, kommer situationen för de tusentals som är kvar bli outhärlig.

Svaret på frågan varför de väljer att stanna kvar är enkel:

– Vi växte upp i Sinjar. Vi är Sinjars barn, säger Kalefe Sadi.

Kurdiska grupper

YPG – är den kurdisk-syriska milisen och betyder ungefär folkets försvarsenheter. 

PKK – den kurdiska separatiströrelsen i Turkiet. 

Peshmerga – den kurdiska militärstyrkan i norra Irak. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.