Foto: Scanpix

I Polen sitter tusentals i fängelse för cykelfylla

Uppdaterad
Publicerad

I Polen kan man hamna i fängelse om man tar cykeln efter att ha druckit en öl. Nu har en proteströrelse dragit igång mot den stränga lagen.

– Det här är mitt hem nu i sju månader, säger Wlodzimierz Makowski och ser sig omkring i den lilla cellen som han delar med fyra interner till.

Han är en av omkring 4.000 polacker som just nu sitter i fängelse för att ha cyklat efter att ha druckit alkohol. Han har åkt fast flera gånger och nu senast dömdes han till fängelse. Han var då på väg hem från jobbet.

– Jag hade varit och plockat äpplen, så bjöd chefen på vodka. På väg hem blev jag stoppad av polisen.

Han fattas flera tänder i munnen och det syns på Wlodzimierz Makowski att det inte är första gången han dricker. Men han känner sig inte som en brottsling.

– De riktigt kriminella går fria! Jag har det visserligen bra här i fängelset men jag tycker att straffet är för hårt.

Han har startat proteströrelse

Gränsen för att cykla med alkohol i blodet är 0,2 promille i Polen, samma gräns som vi i Sverige har för att köra bil. Alla som stoppas får böter och cykelförbud i upp till 10 år. Har man mer än 0,5 promille i blodet ryker körkortet och man riskerar fängelse i upp till ett år.

Lagen är bland de strängaste i Europa och nu har en proteströrelse startats. En av de ledande krafterna är Pawel Moczydlowski, kriminolog och sociologi Warszawa. Han har drivit en kampanj som har uppmärksammats både i polsk och internationell media.

– Det är vansinne vad vi gör mot de här människorna! Många av dem är alkoholiserade och behöver ha vård istället, säger han.

Fängelserna är överfulla

Den stränga lagen bidrar också till problemet med överfulla fängelser. Just nu sitter 80.000 sitter inne och nästan lika många väntar på att få avtjäna sitt straff. Det är något som riskerar att skapa mer brottslighet, enligt Moczydlowski:

– Överfulla fängelser ger subkulturer, vilket lätt skapar våld. Fängelserna gör de kriminella bara mer kriminella.

Att lagen är så hård, förklarar han, är en rest från Polens övergång från kommunism till ett modernt samhälle. Det var en tid då brottsligheten steg snabbt och folket krävde stränga straff.

Kampanjen kan ha gett resultat

Nu ser han en viss ljusning, att kampanjen kanske har gett resultat. Regeringen förbereder en ny lag som väntas se cykelfylla inte som ett brott längre, utan en föreseelse som kan leda till böter eller vård.

– Jag tror att det här är en början på en trend mot mindre grymma straff, säger han.

I Bemowofängelset är Wlodzimierz Makowskis medinterner på väg tillbaka in i cellen efter vårt möte. Jag undrar om det hårda straffet kommer att avskräcka honom från att cykla berusad fler gånger.

– Ja, jag tror det, säger han. Jag har nog lärt mig en läxa för framtiden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.