Foto: TT.

I väntan på bomberna

Uppdaterad
Publicerad

Över 160 personer har dödats och fler riskerar att skadas när Israel utökar offensiven för att få slut på raketbeskjutningen mot landet.

Flygbladen som singlat ned över Beit Lahiya i norra Gaza har ett budskap: Fly från era hem nu! Den massiva attacken mot norra Gaza som Israel har utannonserat riskerar att kräva ytterligare dödsoffer.

Texten är på arabiska och det finns en karta som visar var bombningarna kommer att ske.

Konflikten i Gaza 2014

”Vårt hus finns mitt i det lilafärgade området. Det råder ingen tvekan om att de kommer att bomba här. Men vi kommer inte att gå någonstans. Vart ska vi gå? Ingenting är säkert i Gaza. Vi är fast här”, skriver Gazabon Omar Mansour till TT på Facebook.

Han bor i Beit Lahiya, som ligger alldeles intill gränsen mot Israel i norr.

Omvärldens tryck ökar

Den israeliska militären (IDF) vill genomföra offensiven för att få slut på raketbeskjutningen mot landet. Över 630 raketer har avfyrats från Gaza sedan konflikten eskalerade.

Över 160 palestinier har dödats hittills, enligt FN är minst 70 procent civila. Bland de döda finns 30 barn. Hittills har våldsamheterna inte krävt några israeliska dödsoffer.

Trots att omvärldens tryck ökar på parterna att hitta en väg till vapenvila har den israeliske premiärministern sagt att det i nuläget inte finns någon lösning i sikte. Flera länder, däribland Storbritannien, Frankrike och Tyskland, pressar på om en lösning och USA:s utrikesminister John Kerry förnyade under söndagen sitt erbjudande om att medla.

Riskerar kräva många liv

Med det kommande bombanfallet mot norra Gaza riskerar dödstalen att öka dramatiskt. För samtidigt som israelerna uppmanar till evakuering, får civilbefolkningen sms-meddelande från Hamas med texten:

”Tro inte på de meddelanden som ni får av fienden (Israel)”. Samma budskap gick ut i radion.

Enligt FN har omkring 4 000 palestinier sökt skydd i åtta skolor och fler anländer hela tiden. Men Mansour och hans familj på elva personer stannar kvar.

”Vill vara tillsammans”

”Vi väntar på döden. Min systers familj har kommit hit. Vi vill vara tillsammans när bombningarna börjar. Barnen gråter mest och min mamma läser Koranen,” skriver han.

Mansour berättar att han lägger sömnmedel i maten på kvällarna utan att familjen vet om det.

”Jag vill att de ska sova och få lite vila”.

Familjen Mansour bor i ett stort, vitt hus med prunkande trädgård. I 20 år arbetade fadern i Saudiarabien, och lade alla pengar som blev över på att bygga ett bra hem åt sin familj.

”Vi kallar det Vita huset. Om de ska bomba det får de bomba oss med.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten i Gaza 2014

Mer i ämnet