Den Harley-Davidson som i lördags såldes för nära 10 miljoner kronor. Foto: TT

Rekordpris för ikonisk motorcykel

Uppdaterad
Publicerad

En motorcykel som påstås ha varit med i kultfilmen ”Easy Rider” från 1969 har sålts för nära 10 miljoner kronor i Kalifornien. Men många tvivlar på att hojen verkligen är äkta.

Motorcykeln såldes under en auktion i lördags för 1,35 miljoner pund, nära 10 miljoner kronor, och hade restaurerats av skådespelaren Dan Haggerty, enligt BBC.

Den så kallade choppern påstås i filmen ha körts av skådespelaren Peter Fonda, som i filmen spelar karaktären ”Captain America”, och ska även ha varit med i filmens ikoniska slutscen.

Kan vara kopia

Enligt auktionshuset Profiles in History föregicks försäljningen av en intensiv budgivning, men långt ifrån alla är övertygade om motorcykelns äkthet.

Samlaren Gordon Granger hävdar att Dan Haggerty ska ha undertecknat ett äkthetsbevis på ytterligare en identisk Harley-Davidsson, och delade meningar råder nu kring vilken av de två motorcyklarna som är äkta.

”Något stinker”

Även den numera 74-årige skådespelaren Peter Fonda ställer sig frågande till rekordhojens äkthet i en kommentar till Los Angeles Times.

– Något stinker i hela den här historien, och jag vet inte vilken som är äkta. Vad jag vet har Haggerty skrivit äkthetsintyg till två motorcyklar och det är inte okej.

Innan choppern gick under klubban kunde den under 12 år beskådas på National Motorcycle Museum in Anamosa i Iowa.

Fakta

”Easy Rider”

”Easy Rider” regisserades 1969 av Dennis Hopper, som även skrev filmens manus tillsammans med Peter Fonda.

Filmen är en roadmovie som handlar om två hippies – Wyatt ”Captain America” (Fonda) och Billy (Hopper) – namn som enligt upphovsmakarna refererade till Wyatt Earp och Billy the Kid.

Filmen blev en succé och gjorde att de stora filmstudiorna fick upp ögonen för ”New Hollywood” – regissörer som för liten budget gjorde filmer som influerats av den franska nya vågen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.