Ilska efter Amnestyförslag att tillåta sexköp

Uppdaterad
Publicerad

Ett förslag från Amnestys internationella sekretariat i London om att avkriminalisera köp och försäljning av sex har väckt bestörtning och ilska i Sverige.

I förslaget står att Amnesty International bör verka mot kriminalisering av ”aktiviteter relaterade till köp eller försäljning av överenskommen sex mellan vuxna”. En avkriminalisering kan öka de inblandades rättigheter vad gäller bland annat hälsa, jämlikhet, säkerhet och personlig integritet, står det i förslaget.

”Bred konsultation”

I Sverige är köp men inte försäljning av sex kriminellt. Svenska Amnesty understryker att sektionerna i samtliga länder ska få säga sitt innan förslaget antas, modifieras eller skrotas i september eller oktober – eller ytterligare ett år senare.

Vidare hänvisar svenska Amnesty till ett samråd som nu dras igång:

– Det är viktigt för oss att vi har en väldigt grundlig och bred konsultation. Vi kommer bland annat att konsultera organisationer som arbetar för kvinnors rättigheter i Sverige och vet inte vad slutresultatet blir eller vad den svenska sektionen kommer att säga, säger Elisabeth Löfgren, pressekreterare på svenska Amnesty.

Medlemmar hoppar av

Hon säger att hon är medveten om att det är ett kontroversiellt beslut, något som märkts bland medlemmarna.

– Vi har fått oerhört starka reaktioner på Twitter, Facebook och via mail. Det är både medlemmar och organisationer som kräver att vi med en gång ska ta avstånd, men vi kan inte stå över den demokratiska processen, säger Elisabeth Löfgren till SVT Nyheter.

Några medlemmar har också lämnat organisationen i protest.

– Ett fåtal har gått ur Amnesty för att vi ens tar upp frågan men de flesta förstår när de får en förklaring om hur vi arbetar.

”Med bestörtning”

– Vi är ju djupt emot det här, naturligtvis, säger Gertrud Åström, ordförande i Sveriges Kvinnolobby, till TT.

– Det är med bestörtning och djup besvikelse vi reagerar på att de inte direkt tar avstånd. De hade kunnat säga redan nu att med anledning av den svenska lagstiftningen kan Amnesty Sverige aldrig agera för det här.

I fråga om själva grundförslaget, och med tanke på Amnesty Internationals arbete för mänskliga rättigheter, reagerar Amnesty-medlemmen Åström så här:

– I ryggmärgen säger jag: Jag går ur. Jag har inte gjort det ännu, men jag är en av alla de kvinnor som bär Amnesty genom ideellt, oavlönat arbete.

Arnholm: Obegripligt

Jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP) är mycket förvånad över förslaget från Amnesty International.

– För mig är det helt obegripligt. Den svenska lagstiftningen är ett gott exempel, säger hon till TT.

Arnholm menar att den svenska lagen har flyttat normer i opinionen, gjort inställningen till prostitution ”mycket, mycket tuffare” men utan negativa följder som exempelvis att prostitutionen gått under jorden.

– Jag har väldigt svårt att förstå hur man går i den här riktningen. I stället hoppas ju jag att de länder som har visat intresse, till exempel Frankrike och Belgien, ska gå vidare och följa i våra spår.

Fakta: Ärendets gång

* Under våren ska svenska Amnesty konsultera olika organisationer, bland andra de som arbetar för kvinnors rättigheter, om Amnesty Internationals förslag om att avkriminalisera försäljning och köp av sexuella tjänster.

 * Frågan ska sedan diskuteras vid ett möte i juni mellan ordföranden i alla Amnesty-sektioner i världen.

 * I september eller oktober ska den internationella styrelsen fatta ett slutgiltigt beslut om förslaget.

 * Den internationella styrelsen kan dock skjuta förslaget vidare till det internationella rådsmötet i augusti 2015.

Källa: Svenska Amnesty (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.