Kistor med namnen på de palestinska dödsoffren bars under en demonstration i Ramallah. Foto: SVT

Växande ilska på Västbanken

Uppdaterad
Publicerad

Många palestinier på Västbanken är arga och besvikna över både den israeliska offensiven i Gaza och den egna administrationen, som man menar är alltför passiv.

Under de senaste dagarna har flera demonstrationer hållits på Västbanken. Den senaste i Ramallah, där ett hundratal personer samlats i ett fiktivt begravningståg med lika många kistor som antalet Gazabor som dödats under de senaste veckornas intensiva israeliska attacker.

– Vi är här för att stödja våra bröder och systrar på Gazaremsan, säger en ung kvinna när hon passerar oss.

Konflikten i Gaza 2014

Människorna här är besvikna över vad de uppfattar som omvärldens brist på aktiva handlingar, och under demonstrationen lämnas en lista med klagomål över till en representant för FN, samtidigt som folkmassan skriker ”ner med Ban Ki-Moon”.

Trötta på fredliga protester

Det är inte bara omvärldens passivitet som väcker ilska. Många vi möter på Västbanken säger sig ha tröttnat på fredliga demonstrationer och fredsförhandlingar som inte leder någonstans.

– Det räcker nu, säger en ung man som står bredvid demonstrationen.

– Att samlas utanför FN-kontor och på offentliga platser för att protestera räcker inte längre. Vi måste ta upp kampen mot Israel på riktigt, fortsätter han innan han lämnar platsen i rask takt.

Enligt flera av de vi träffar på Västbanken har många, framför allt bland de unga, tröttnat på de palestinska myndigheternas förhandlingar med Israel. Och stödet för den palestinska presidenten Mahmoud Abbas sjunker för var dag som kriget i Gaza fortsätter.

– Varför är inte Abu Mazen [som Abbas även kallas] i Gaza för att visa att han stödjer sitt folk? Hur kan en palestinsk ledare inte ens åka och träffa de som nu dör i kriget med Israel? Det frågar sig en man som vi träffar på vägen mellan Ramallah och Nablus i norra Västbanken. Han anser att Abbas har blivit vek, och han står på israelernas sida, säger en demonstrant.

Ökat stöd för Hamas

Samtidigt som stödet för Mahmoud Abbas och hans parti Fatah går ner ökar stödet för Hamas och Islamiska Jihad.

Enligt Sattar Kassem, professor i statsvetenskap på universitetet i Nablus, är stödet för Hamas stort. Han hävdar att många vill se ett uppror eller till och med krig mot Israel även på Västbanken.

Sattar Kassem, som tänker ställa upp i presidentvalet i höst, är känd för sin hårdföra retorik när det gäller både Israel och den palestinska myndigheten, som enligt honom är både korrupt och alldeles för tillmötesgående mot Israel. Hans åsikter har gjort att han suttit i både israeliska och palestinska fängelser.

Abbas stoppar militanta grupper

Men i dag är det är många på Västbanken som stödjer honom och hans mer hårdföra linje.

– Ingen hade väntat sig att Hamas skulle vara så här välorganiserade och ha så här mycket vapen. Det här är första gången på länge som israelerna får lida så att de förstår att vi menar allvar, säger Sattar Kassem.

– Det gör att folk just nu stödjer Hamas och deras kamp, trots att många civila dör på Gazaremsan.

Enligt Sattar Kassem är det Abbas och de palestinska myndigheterna som just nu stoppar de mer militanta grupper på Västbanken.

– Abbas har blivit så impopulär att han måste släppa på kontrollen över vårt folk, och när han gör det så kommer det inte ta lång tid innan Hamas och Islamiska Jihad är stridbara även här, säger Sattar Kassem.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten i Gaza 2014

Mer i ämnet