Rysslandsexperten Elena Namli oroas över utvecklingen i östra Ukraina som trappats upp de senaste dagarna. Foto: Uppsala universitet/TT

Experten: Inbördeskrig i Ukraina mycket nära

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifterna om att flera ryskflaggade bepansrade trupptransportfordon har kört in i städerna Kramatorsk och Slovjansk i östra Ukraina, möts med oro. Men det är fortfarande oklart var de uniformerade männen kommer ifrån.

Filmklipp sprids på nätet som visar fem eller sex bepansrade trupptransportfordon som kör in i Slovjansk i östra Ukraina.

Ett av fordonen har rysk flagg och runt 15 beväpnade män bärande omaka militärkläder syns på vardera fordon, rapporterar Reuters.

Krimkonflikten

Trupper även i Kramatorsk

I Kramatorsk har minst tre omärkta trupptransportfordon med ryska flaggor setts köra genom staden, enligt AFP:s fotograf som är på plats. Men än så länge står många frågande kring vilka dessa militärer egentligen är.

– Det är motstridiga uppgifter. Men det som verkar vara fallet är att det är några ukrainska fordon som egentligen skulle ha genomfört en operation och lugnat ner läget i östra Ukraina, som plötsligt antingen har bytt sida eller blivit övertagna av de människor som protesterar mot utvecklingen i landet, säger Elena Namli, professor vid Centrum för Rysslandsstudier vid Uppsala universitet.

Hon berättar att det från Ukraina kommer uppgifter om att det är säkerhetstjänster från Ryssland som är involverade i det hela.

– Det man helt klart kan säga är att det är otroligt farligt läge. Det börjar verkligen närma sig gränsen till en inbördeskonflikt av militärt slag, säger Elena Namli.

Raniah Salloum som är utrikesredaktör på den tyska nyhetssajten Spiegel Online, är på plats i Kramatorsk och hon uppger också att de ryskflaggade fordonen är ukrainska soldater som bytt sida.

Hoppas Genèvemötet äger rum

Upptrappningen i östra Ukraina kan komma att påverka det möte mellan bland annat Ryssland och Ukraina, som är planerat att äga rum i Genève torsdagen. Där kommer även representanter från EU och USA att vara med i förhandlingarna.

– Det låter som att mötet fortfarande kommer att äga rum och jag hoppas att det skulle kunna resultera i att man kan hitta en plan för att stabilisera utvecklingen. Man måste sluta med alla militära aktioner på alla håll. Nu vet jag också att Putin pratat med Angela Merkel och det betyder ju att de i alla fall pratar med varandra.

– Min förhoppning är att det inte kommer att hända mer aktioner under dagen. Blir det våldsamt i dag finns risk att det inte blir något möte i morgon, säger Elena Namli till SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet