Indisk lärobok beskriver köttätare som lögnare, bråkstakar och sexbrottslingar. Foto: SVT / Scanpix

Indisk lärobok: Köttätare ljuger och begår sexbrott

Publicerad

Akademiker uppmanar den indiska regeringen att agera mot en omdiskuterad lärobok för barn.

”New Healthway” är namnet på den kontroversiella boken som fått kritik i Indien,  skriver BBC. Läroboken, som är utgiven av ett av Indiens ledande förlag, riktas till 11- och 12-åringar och handlar om hygien och hälsa.

I ett kapitel beskrivs de ”förmåner” som kommer med vegetarisk kost och sedan listas ”några av de egenskaper” som finns bland icke-vegetarianer.

”De har lätt för att fuska, ljuga och glömma löften. De är oärliga och använder dåliga ord, stjäl, slåss och begår sexbrott”, står det.

I ett annat kapitel står det att ”Det starkaste argumentet för att kött inte är nödvändigt i kosten är det faktum att skaparen av universum inte inkluderade kött i Eva och Adams ursprungliga kost. Han gav dem frukt, nötter och grönsaker”.

”Giftigt för barn”

Akademiker har uppmanat regeringen att agera, men myndigheterna säger att det är upp till skolorna själva att se över innehållet i läroböcker, eftersom att det är skolorna som är ansvariga för vilka läroböcker de använder sig av.

–Det här är giftigt för barn. Regeringen har befogenheter att vidta åtgärder men de gör sig fria från ansvaret. säger Janaki Rajan på den utbildningsvetenskapliga fakulteten vid Jamia Milliauniversitetet i Delhi till BBC.

Enligt BBC är boken full av faktafel och beskriver eskimåer som ”lata, tröga och kortlivade”, eftersom att de lever på ”en kost som til stor del består av kött”.

Det är inte helt klart vilka indiska skolor som använder sig av läroboken i sin undervisning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.