Syriens informationsminister, Omran al-Zohbi. Foto: TT

Efter Syrienmötet: ”Klyftan stor mellan parterna”

Uppdaterad
Publicerad

Få framgångar men hopp om att hjälparbetare ska kunna komma in i Syrien.

Den första omgången av Syriens fredssamtal ser inte ut att ha gett några omedelbara resultat. Fredssamtalen avslutas i dag, men förhandlingarna väntas fortsätta om någon vecka.

FN-medlaren Lakhdar Brahami uppmanar parterna till ett nytt möte den 10 februari. Oppisitionen har redan sagt ja, regimens förhandlare vill inte lova nått utan att ha samtalet med styret i Damaskus.

Syrienkriget

Talat om eld upphör

Brahimi säger att parterna har tagits sig an förhandlingarna på ett acceptabelt sätt men att klyftan mellan dem fortfarande är stor. Bland annat har man talat om ett eld upphör så att hjälporganisationer kan komma in i landet.

Brahimi beskriver mötet som ”en blygsam början – men en början vi kan gå vidare på”.

I dag sa dock den syriske informationsministern Omran al-Zohbi med ett uttalande om att den Syriska inte kommer göra några eftergifter. Inte nu och inte heller senare om fredssamtalen fortsätter. Uttalandet skedde inför en grupp regimvänliga demonstranter utanför FN:s högkvarter i Genève.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet