Ingen Tymosjenko-lag i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Det blev inget genomdrivet lagförslag som skulle möjliggöra ett frisläppande av Ukrainas fängslade oppositionsledare Julia Tymosjenko när landets parlament, radan, satt i session i Kiev på onsdagen.

Därmed försämrades kraftigt chanserna till en uppgörelse med EU om ett omfattande frihandels- och samarbetsavtal senare i höst.

-Skäms! ropade oppositionsledamöter i radan när talman Volodymyr Rybak avslutade sessionen, rapporterar AFP.

EU:s sändebud besöker Kiev

EU-parlamentets särskilde sändebud för förhandlingarna med Ukraina, irländaren Pat Cox och polske Aleksander Kwasniewski, har de senaste dagarna gjort ännu ett besök i Kiev, men väntas till Bryssel för att avrapportera läget vid en presskonferens i kväll.

På måndag ska dessutom EU:s utrikesministrar avhandla frågan inför det toppmöte mellan EU:s stats- och regeringschefer och ledarna från Ukraina och fem andra forna sovjetrepubliker i Östeuropa som ska hållas i Vilnius den 28-29 november.

EU djupt kritiskt

Ett avtal mellan EU och Ukraina har i princip varit färdigt för underskrift i flera år, men har än så länge stadigt stoppats av Tymosjenko-affären. EU är djupt kritiskt mot det sätt som rättsprocessen drivits mot den forna premiärministern och har krävt ett frisläppande eller benådning. Ukrainas president Viktor Janukovytj, vars rivalitet med Tymosjenko är djup sedan flera år tillbaka, har i olika omgångar utlovat översyn av lagar och regler – än så länge dock utan resultat. Parallellt har dessutom Ryssland lockat och pockat Ukraina med ett deltagande i sin tullunion med Vitryssland och Kazakstan, något som i så fall sannolikt skulle omöjliggöra ett frihandelsavtal med EU.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.