En kvinna håller upp en bild på den döde åklagaren Alberto Nisman. Foto: TT

Förintelseexpert får jobbet ingen i Argentina ville ha

Uppdaterad
Publicerad

Ingen ville ha jobbet. Nu går det till den välrenomerade förintelseexperten Daniel Rafecas – han tar över döde åklagaren Alberto Nismans utredning om terrordådet mot det judiska centret i Buenos Aires, som dödade 85 personer 1994.

När den argentinske åklagaren Alberto Nisman hittades mystiskt död i sin våning i januari lämnade han efter sig ett fall som ingen ville ta sig an.

Nisman skulle presentera en utredning om hur flera högt uppsatta argentinska politiker – bland dem president Christina Fernández de Kirchner – varit involverade i en mörkläggning i samband med ett terrordåd mot ett judiskt centrum i Buenos Aires 1994.

Skjuten till döds

Men dagen innan Nisman skulle offentliggöra utredningen hittades han skjuten till döds. Fallet har sedan dess bollats fram och tillbaka mellan olika domare.

Den ursprungliga domaren, Ariel Lijo, förklarade sig vara jävig, skriver Buenos Aires Herald. Fallet gick sedan vidare till Daniel Rafecas som inte heller ville ta sig an fallet – som då gick tillbaka till Lijo, som fick i uppdrag att utse en ny domare.

Nu ska alltså Daniel Rafecas ta över utredningen om terrordådet mot det judiska centret i Buenos Aires 1994 som krävde 85 liv.

Ville arrestera presidenten

Även utredningen av Nismans död går framåt långsamt. Obduktionen av åklagarens kropp visar att kulan som dödade honom gick in strax över höger öra i en uppåtgående bana, skriver oppositionsvänliga tidningen Clarín.

Nismans död såg först ut som ett självmord, men många misstänker att han har blivit mördad – eller tvingats begå självmord, på grund av sin kontroversiella utredning. Obduktionsresultaten kan vare sig bekräfta eller utesluta ett självmord.

President Fernández de Kirchner har själv sagt att hon tror att Nisman dödades av underrättelseagenter som vill fälla hennes regering.

Hittade utkast på arresteringsorder

Åklagaren som utreder Alberto Nismans död, Vivian Fein, pressades av medier att erkänna att ett utkast på en arresteringsorder av Christina Fernández de Kirchner hade hittats i Nismans hem. Arresteringsorden fanns dock inte med i den slutgiltiga utredningen.

Enligt Nisman ska bland annat Christina Fernández de Kirchner och utrikesministern Hector Timerman ha undanhållit att Iran var inblandat i terrordådet 1994, i utbyte mot ett handelsavtal mellan Iran och Argentina.

Skulle begära prresidenten arresterad

Nisman hade själv inte makten att gripa presidenten men hade tänkt be domare Ariel Lijo att begära presidenten arresterad.

Anledningen till att arresteringsordern till slut utelämnades kan bero på att Lijo fann det osannolikt att kongressen skulle fälla Fernández de Kirchner, skriver The Guardian.

I den slutgiltiga varianten av utredningen begärde Nisman att presidenten endast skulle frågas ut av en domare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.