Bakgrund: Valrörelsen har kantats av våldsdåd

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare nigerianska val har föregåtts av våld, anklagelser om valfusk och riggade val. I dag skulle val ha hållits med militären utposterad runt om i landet, i synnerhet där spänningarna varit starka mellan anhängare till de två huvudkandidater, sittande presidenten Goodluck Jonathan och general Muhammadu Buhari.

Militären menar att man inte både kan bevaka säkerheten kring valet och samtidigt strida mot den ökända terrorgruppen Boko Haram i nordost. Det är den officiella förklaringen till att valet har skjutits upp. Att det behövs hög säkerhet kring vallokalerna är självklart för folk har dåliga erfarenheter sen tidigare med mycket våld.

Sen valrörelsens start i höstas har det förekommit dödligt våld runt om i landet. Exempelvis omkom åtta personer den 3 februari i år vid strider mellan rivaliserande anhängare i den nordliga delstaten Kaduna.

Boko Haram

Armén har misslyckats                                        

Nu har valet skjutits upp sex veckor, till den 28 mars. Boko Harams härjningar i nordost har ställt till det för alla drygt 170 miljoner medborgare i Nigeria. Inte nog med att man dödar och terroriserar den lokala befolkningen i nordost, man strider mot en armé som halvhjärtat försöker stoppa deras framfart.

Multinationell styrka rycker in

Den islamistiska terrorgruppen Boko Haram har på senare tid trappat upp sin offensiv och attackerat staden Maiduguri utan att lyckats ta den. Afrikanska Unionen och Nigerias grannländer som också härjats har nu tröttnat på Nigerias oförmåga att slå ner Boko Haram.

Man har initierat cirka 8000 man stark multinationell styrka med trupper från grannländerna Tchad, Kamerun, Niger och Benin.  I styrkan kommer även nigeriansk militär ingå. Men det är naturligtvis en nesa för Nigerias regering och ställer frågor så här i valtider. AU hoppas styrkan ska vara aktiv inom några veckor.

Boko Haram använder arméns egna vapen

Varför misslyckas den nigerianska staten? Det är flera orsaker till detta. Armén är splittrad och inte enad i vad som ska göras mot Boko Haram. Regeringen har inte kontroll över militären. Man kan ha i åtanke att från befrielsen från kolonialmakten Storbritannien 1960 och fram till 1999 styrdes landet av militär genom en rad statskupper. Deras makt är fortfarande stor.

– Trots att Nigeria har västafrikas starkaste armé så har man inte lyckats slå ner Boko Haram, berätta Mats Utas på Nordiska Afrika Institutet.

– De består inte av en massa barnsoldater eller drogade soldater utan mest av yngre män. Mycket av Boko Harams vapen kommer från armén, stulna och sålda, menar Mats Utas.

Fattiga eftersatta områden

Armén är också mycket impopulär i nordost sen tidigare våldsamma attacker mot terrorgruppen vilket även spillt över på civilbefolkningen. De nordostliga delstaterna är mycket eftersatta jämfört med södra Nigeria och deras betydelse ekonomiskt och politiskt i landet är jämförelsevis ringa. Detta i sig tros vara en av de bakomliggande orsakerna till upproret.

Svårt få till ett rättvist val

Valmyndigheten har haft stora problem med att distribuera valkorten till alla 69 miljoner röstberättigade. Boko Haram har drivit ca 1,5 miljoner invånare på flykt och de flesta av dem finns nu i flyktingläger i de norra delarna av landet men även hos grannländerna Niger, Kamerun och Tchad.

Miljonstaden Maiduguri i delstaten Borno i nordost har dubblerat sin befolkning. I områden kontrollerade av Boko Haram kan folk inte rösta men i flyktinglägren kan det fungera bättre, det hoppas i alla fall nationella valmyndigheten.  Den andel av befolkningen som inte kan rösta tros vara så pass liten att valets legitimitet inte påverkas i alltför stor utsträckning.

Det betyder att om striderna lugnar ner sig skulle man kunna gå till val den 28 mars. Men tvivlarna och kritikerna är många. Många misstänker mygel till fördel för den regerande presidenten.

Trots alla svårigheter menade valmyndigheten att ur deras perspektiv skulle dagens ickeval kunnat bli av. Man skulle kunnat nå ut med valsedlar och valkort. Nu har istället landets säkerhetsstyrkor krävt och fått sex veckor på sig att stabilisera läget i nordost.

Nigeria

  • 177 miljoner invånare på en yta som är ungefär dubbel så stor som Sverige.
  • Afrikas folkrikaste land.
  • Afrikas största ekonomi med stort regionalt inflytande.
  • Afrikas största oljeproducent.
  • Det beräknas finnas mer än 500 talade språk med engelska som gemensamt språk.
  • Huvudstad Abuja sen 1991.
  • Största stad Lagos med över 17 miljoner invånare. Olika uppgifter circulerar med olika beräkningsgrunder.
  • 36 delstater.
  • Två ungefär lika stora och dominerande religioner, Islam i norr och Kristendom i söder. 10 % övriga.

Källor: NE, Landguiden, Nordiska afrikainstitutet.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Boko Haram

Mer i ämnet