88.000 poliser och militärer är inkallade för att arbeta med sökandet. Foto: TT

Intensiv jakt på attentatsmännen

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals franska poliser fortsatte under natten sökandet efter de två bröder som misstänks för terrordådet mot satirtidningen Charlie Hebdo i onsdags.

Jakten på de två bröder som misstänks för attentatet mot Charlie Hebdos redaktion har koncentrerats till Villers-Cotterêts, strax nordost om Paris. Polisen misstänker att männen gömmer sig i någon av områdets många byggnader.

Massiv polisinsats

Polis och militär söker av området med hjälp av helikoptrar utrustande med värmekameror och poliser i skottsäkra västar genomsöker byggnader med gevären beredda, rapporterar AFP.

Terrordåd mot fransk tidning

– Det hade varit ganska enkelt att upptäcka bröderna om de hade befunnit sig i skogen. Det man tror är alltså att de gömmer sig i något hus, men polisen är inte helt säkra på att de finns kvar i området, säger SVT:s utsände reporter Henrik Silver.

Nio personer har frihetsberövats i jakten på de misstänkta attentatsmännen, uppger det franska inrikesministeriet. Omkring 90 personer har förhörts än så länge och de nio som hålls kvar ska stå nära de bröder som misstänks för dådet.

Bröderna välkända för polisen

Det cirkulerar olika medieuppgifter om de båda brödernas koppling till militanta jihadistgrupper. 32-årige Chérif Kouachi är välkänd hos fransk säkerhetspolis och är dömd för del i rekryteringsgrupper som skickat flera unga män för att med jihadister slåss i Irak.

Rapporter från amerikanska och europeiska säkerhetskällor om att den andra brodern, 34-årige Saïd, ska ha rest till Jemen för att träna med al-Qaida, har inte bekräftats av de franska myndigheterna. Flera medier uppger även, med hänvisning till icke namngivna säkerhetskällor i USA, att bägge bröderna finns på USA:s lista över misstänkta terrorister som inte tillåts flyga till USA.

– Man har under natten insett att bröderna ingått i ett större internationellt terrornätverk, säger SVT:s Henrik Silver.

Ingen grupp har tagit på sig dådet

Ingen grupp har tagit på sig dådet men under dagen hyllade terrororganisationen IS egen radiokanal attentatsmännen. ”Jihadistiska hjältar har dödat tolv journalister som arbetade för den franska tidningen Charlie Hebdo och skadat ytterligare tio, för att hämnas profeten Muhammed”, hette det i uttalandet från IS.

Samtidigt fördömer muslimska grupper i Frankrike dådet. De båda organisationerna, Frankrikes muslimska råd (CFCM) och Franska islamiska organisationens förbund (UOIF) sade att attentatet är rena barbariet och muslimer uppmanas att vara vaksamma mot manipulationer från extrema grupper.

Detta har hänt: Hela händelseförloppet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd mot fransk tidning

Mer i ämnet