Foto: TT

Internet vet var din katt bor

Uppdaterad
Publicerad

En av internets viktigaste beståndsdelar är katter. Stora, små, glada, griniga, i lådor, inrullade i handdukar och med Hitlermustasch, kattälskare älskar att lägga upp bilder på katter. Det flitiga delandet av kattbilder har nu resulterat i sajten I know where your cat lives – Jag vet var din katt bor.

Med hjälp av geotaggningen hos 15 miljoner bilder som lagts upp på bland annat Flickr och Instagram placerar sajten missarna på världskartan, med 7,8 meters tillförlitlighet.

Kattbildsknarkare kan klicka sig genom gatorna från Kapstaden till Kristinehamn, eller helt enkelt klicka på ”Random cat” för en slumpmässigt utvald kissekatt, någonstans i världen.

Projektet startades av professor Owen Mundy vid Florida State University, som ser sajten som ett tankeväckande experiment om hur vi ser på integritet på nätet, och som en sorts version av dejtingappen Tinder, fast för kattälskare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet