Irakiska kurder avbryter samarbete

Uppdaterad
Publicerad

Kurdiska politiker avbryter sitt deltagande i det nationella regeringssamarbetet i protest mot premiärminister Nuri al-Maliki. Samtidigt uppges kurdiska styrkor ha tagit över flera oljebrunnar nära Kirkuk.

Det kurdiska politiska blocket i Iraks parlament tänker inte längre delta i det nationella regeringsarbetet, i protest mot anklagelser från premiärminister Nuri al-Maliki, säger Iraks utrikesminister Hoshiyar Zebari, själv kurd. al-Maliki har i ett tv-sänt tal anklagat det kurdiska regionala självstyret för att hysa militanta jihadister och andra rebeller.

– Vi har stoppat vårt regeringsdeltagande, säger Zebari till nyhetsbyrån Reuters.

Däremot kommer de fortfarande att delta i det parlament som valdes den 30 april, och som nu har uppgiften att bilda ny regering.

Samtidigt anklagar Iraks oljedepartement kurdiska peshmerga-styrkor för att ha tagit över oljebrunnar vid två viktiga oljefält nära den omtvistade staden Kirkuk.

”Oljedepartementet fördömer skarpt övertagandet av råolja i Kirkuk- och Bey Hassan-oljefälten i morse”, skriver departementet i ett uttalande som pekar ut de kurdiska styrkorna.

Källor inom oljeindustrin och myndigheter säger till Reuters att kurdiska styrkor kört bort arabiska arbetare och ersatt dem med kurdisk personal.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.