Foto: TT

Irak anfaller IS nära Tikrit

Uppdaterad
Publicerad

Irakiska armén har lyckats återta flera områden från terrororganisationen Islamiska staten (IS) nära staden Tikrit. Staden har varit under IS kontroll sedan i juni förra året. Nu har Irak satt in både soldater och milisgrupper med målet att befria den. Totalt uppges 20.000 ingå i anfallet.

De ska attackera staden från flera håll samtidigt som flyganfall genomförs. Enligt uppgifter till BBC är det bland annat områden nära Tikrits universitet och ett område i västra delarna av staden som nu styrs av regeringstrogna grupper.

USA:s försvarshögkvarter Pentagon uppger att de inte bidragit med flyg under offensiven.

Terroriströrelsen IS

Tikrit ligger mellan Bagdad och Mosul, landets näst största stad som också den kontrolleras av IS. Därför ses den här offensiven som avgörande för om Irak ska lyckas återta Mosul. Tidigare försök att frita Tikrit har misslyckats, mycket beroende på att Iraks militär kollapsade under IS framfart förra året. Saddam Husseins tidigare högra hand bedöms vara en av IS starkaste allierade i området.

Förutom regeringsstyrkor och milis så är även en särskild styrka från Iran med och bistår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet