Bilden till höger visar IS krigare i Anbarprovinsen, till vänster människor som står i ruinerna av ett hem efter en av terrorgruppens attacker. Foto: TT

Irak vädjar om hjälp: IS kan ta över Anbarprovinsen

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som terrorgruppen Islamiska staten, IS, tar kontroll över allt större delar av den syrisk-kurdiska staden Kobane kommer nu ett nytt orosmoln. Irak varnar för att IS snart kan komma att ta över Anbarprovinsen, väster om huvudstaden Bagdad.

Islamiska staten har kopplat ett hårt grepp om en stor del av staden Kobane vid turkiska gränsen. Men terrorgruppen med den svarta flaggen har krigare på flera fronter.

Man har även attackerat staden Ramadi i den strategiskt viktiga Anbarprovinsen i Irak, och nu varnar amerikanska källor för att situationen är ”skör”, rapporterar AFP.

Terroriströrelsen IS

– De håller på att få förstärkning och de håller emot, men det är tufft och utmanande.

Stora risker om provinsen tas över

Terrorgruppen kontrollerar redan stora områden i Syrien och Irak, och man är nu på väg att ta över staden Kobane. Om de skulle få kontroll över Anbarprovinsen skulle det innebära en möjlighet att potentiellt kunna attackera Iraks huvudstad Bagdad, skriver BBC.

Den regionala ledningen i Anbarprovinsen har nu lämnat in en begäran till den irakiska regeringen där man vädjar till USA att sätta in marktrupper för att hjälpa till i kampen mot IS.

Ledningens vice-ordförande, Faleh al-Issawi, varnar för att provinsen kan falla under terrorgruppens kontroll inom tio dagar om man inte får hjälp, rapporterar BBC.

USA:s försvarsminister Chuck Hagel bekräftar att läget i området är osäkert.

Kobane riskerar hamna under IS kontroll

Samtidigt är situationen i Kobane allt mer desperat. FN:s sändebud i Syrien, Staffan de Mistura, sade på fredagen att upp till 700 personer är instängda i staden. Människor som, enligt honom ”troligen blir massakrerade” om staden faller under IS kontroll.

– Vi skulle vilja vädja till turkiska myndigheter att tillåta flöden av frivilliga åtminstone, och deras utrustning, in i staden för att bidra till en självförsvarsoperation, säger svensk-italienske de Mistura enligt AFP.

– Där det finns ett överhängande hot mot civila kan vi inte, och borde inte, tiga.

Akut nöd

Kurdiska styrkor, som får hjälp av den USA-ledda koalitionen mot Islamiska staten, ber akut om mer hjälp för att kunna hålla uppe motståndet i Kobane. Turkiet har tidigare varit ovilliga att bistå med militärt stöd, men USA rapporterar nu framsteg i försöken att få landet med i kampen mot terrorgruppen.

I samtal har Ankara lovat att utbilda och träna moderata syriska rebeller, enligt Marie Harf vid amerikanska UD. Träningen av rebellerna är en av president Barack Obamas hörnstenar i strategin att ”förgöra” IS, som han presenterade den 10 september.

Enligt det brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) kontrollerar IS nu cirka 40 procent av Kobane.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet