En shiitisk soldat tar position utanör staden Najaf, 1,6 mil utanför Bagdad. Foto: TT

”Irakiska armén har dragit sig tillbaka från gränsen”

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som den amerikanske utrikesministern landat i Irak för att möta landets premiärminister kommer uppgifter om att landets armé dragit sig tillbaka från gränsen till Jordanien.

Den irakiska armén har helt dragit sig tillbaka från gränsen mellan Irak och Jordanien och gränsen har istället tagits över av sunnitiska grupper, rapporterar nyhetsbyrån Reuters som hänvisar till uppgifter från irakisk och jordansk underrättelsetjänst.   

Under måndagmorgonen har även brittiska BBC rapporterat att det verkar som att den irakiska regeringen har förlorat kontrollen över landets västra gräns.

Terroriströrelsen IS

Läget är pressat för den irakiske premiärministern Nuri al-Maliki sedan den militanta rebellgruppen Isis tagit fyra städer och tre gränsövergångar i västra Irak, enligt nyhetsbyrån AP. Under söndagen tog rebellerna över två gränsposteringar, en mot Jordanien och en mot Syrien. För Isis innebär denna framgång att det blir lättare att frakta vapen från Irak till Syrien.

70 fångar har dödats

Samtidigt uppges uppemot 70 fångar ha dödats i en attack mot en irakisk fångtransportkolonn söder om Bagdad. Sju av anfallarna dödades i efterföljande strider enligt polis och sjukvårdskällor.

Det var inte omedelbart klart hur fångarna dödades, men det är den andra gången som ett stort antal fångar dödats sedan sunnirebellerna inledde en offensiv. Förra veckan dödades minst 44 fångar när milis utförde en räd mot ett fängelse i Baquba. Uppgifterna var då motstridiga om vilka som dödat fångarna, uppger AFP.

Kerry manar till enighet

I dag har även USA:s utrikesminister John Kerry landat i Bagdad för att möta den irakiske premiärministern Nuri al-Maliki och andra politiska ledare från olika grupper i landet.

Kerry reser runt bland olika länder i Mellanöstern och anländer till Irak för att mana till enighet i landet som skakas av en offensiv av jihadistrebeller, rapporterar TT. Oroligheterna visar på etniska och politiska skiljelinjer som hotar att bryta isär landet.

Oron påtaglig i Bagdad

Enligt en talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet har Isis framryckning mot huvudstaden Bagdad nu saktat in, rapporterar Reuters.

Även om Bagdad inte står inför ett omedelbart hot om övertagande så märks oron även i sjumiljonersstaden. Enligt rapporter från nyhetsbyrån AP är många butiker stängda, trafiken glesare och de flygplan som landar i staden är halvfulla medan de flighter som lämnar huvudstaden, mot de lugnare kurdiska områdena, är fullbokade till slutet av juli.

Fakta

Det här är rebellerna i Irak

Rebellgrupper har ryckt fram och stormat flera irakiska städer. Det är svårt att säga hur många de är, men det är en brokig skara:

* Den starkaste gruppen tycks vara Islamiska staten i Irak och Syrien (Isis). Isis är en utbrytargrupp från al-Qaida som kämpar för sin vision om en islamisk stat. Gruppen har en extremt sträng tolkning av islam som den har drivit igenom med mycket brutala metoder där den ryckt fram.

* Naqshbandi-armén är en rebellgrupp som funnits i flera år och som kombinerar religiös retorik med en mer nationalistisk framtoning. Den tar sitt namn från en orden inom sunnitisk sufism, men är i praktiken snarare rester av Saddams störtade Baathparti. Står nära Saddams förre vicepresident Izzat Ibrahim al-Duri.

* Förutom baathister och Isis deltar även grupper av klankrigare som samlats i diverse paraplyorganisationer. Hur många de är och vilka konstellationer de ingår i är dock oklart. Även ett antal andra islamistiska grupper ingår.

Källa: CNN, Reuters, New York Times (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet