Foto: TT

Iraks al-Maliki utmanas om makten

Uppdaterad
Publicerad

Iraks president försöker få den omstridde premiärministern Nuri al-Maliki att kliva åt sidan genom att be oppositionsledaren Haider al-Abadi att bilda regering. USA stöder ett regimskifte.

President Fuad Masum har bett Haider al-Abadi att bilda ny regering, sedan al-Abadi tidigare utnämnts till premiärministerkandidat av parlamentets största shia-koalition.

Efter presidentens förfrågan har Al-Abadi lovat att bilda en regering som ska ”skydda det irakiska folket” rapporterar AP.

– Det här är inte någon statskupp. Det är bara amatörmässigt genomfört. al-Abadi har 130 av parlamentets ledamöter bakom sig och bör vara den som bildar ny regering, säger Zaid al-Ali som är FN:s tidigare rådgivare för Irak till TT per telefon.

Förtroendet för staten har urholkats

al-Maliki har under lång tid koncentrerat makten till sig själv och har anklagats för att ha bidragit till Islamiska statens frammarsch.

– Alla visste att Isis drog in massa pengar på kidnappningar, utpressning och ”beskydd”. Trots det lät han det pågå. På så sätt kunde Isis samla stora summor pengar, säger al-Ali.

Han menar också att al-Malikis politik att försöka krossa sunnimuslimska grupper har bidragit till polariseringen och till att förtroendet för staten kraftigt har urholkats.

– Korruptionen och rättsrötan har helt eroderat irakiernas förtroende. Det har gjort att befolkningen inte skyddar statsapparaten mot Isis, hävdar al-Ali.

Det irakiska parlamentet har 328 platser.

I ett tv-sänt tal på söndagen sade al-Maliki att han vill sitta ytterligare en mandatperiod som premiärminister, och han anklagade presidenten för att bryta mot Iraks konstitution.

John Kerry står bakom beslutet

Den amerikanske utrikesministern John Kerry har sagt att USA står ”helt och hållet bakom president Masum” och uppmanar det irakiska folket till lugn

– Inget våld bör användas, inte heller något införande av trupper eller miliser i detta ögonblick av demokrati för Irak.

Kerrys förhoppning är att al-Maliki ska acceptera presidentens beslut.

USA har tidigare kritiserat al-Malikis oförmåga att möta Isis militära framryckning i Irak.

Kurder får vapen

Det politiska läget har varit låst sedan parlamentsvalet i april där al-Maliki segrade. Han tvingades bilda koalitionsregering, något som ännu inte har skett. USA har uppmanat landet att bilda en enhetsregering.

Samtidigt har fler vapen börjat anlända till kurderna i Irak. Olika aktörer ligger bakom leveranserna, enligt amerikanska utrikesdepartementet.

Kurderna ”blir beväpnade från olika håll” i striden mot Isis jihadister, enligt en tjänsteman från departementet som AFP citerar. Personen vill inte säga vilka länder som medverkar, men bland andra USA har meddelat att man kommer att sända militärt stöd och råd till regeringen i Bagdad och till de kurdiska styrkorna.

Isis uppges sakta in

Både Frankrike och Storbritannien har sagt att de är villiga att delta, medan tyska regeringen har sagt att den inte kommer att skicka vapen till konfliktområden.

– Det är en princip som vi tänker upprätthålla, säger regeringens talesperson Steffen Seibert till Reuters.

De amerikanska attackerna mot olika Isis-mål ska enligt militären ha saktat in det snabba avancemanget mot den kurdiska regionhuvudstaden Arbil.

De kurdiska peshmerga-styrkorna hävdar att de har tagit tillbaka jihadisternas positioner i Makhmur-regionen norr om Kirkuk och staden Gwair. Isis tog kontrollen över de bägge städerna förra veckan.

På måndagen vann Isis militära framgångar på annat håll när de intog staden Jalawla, efter två dygns strider.

Fakta: Irak – detta har hänt

Irak har drabbats hårt av attacker med religiösa- och etniska förtecken. Minst 5 500 personer dödades under årets första sex månader.

30 april höll Irak parlamentsval. Premiärminister Nuri al-Malikis politiska grupp fick flest mandat men lyckades inte vinna egen majoritet. Ny regeringsbildning har misslyckats.

Irakiska ledare är pressade att bilda en regering som kan vinna stöd från sunniter. Men sunnimuslimerna i Irak har länge anklagat al-Maliki för att marginalisera dem politiskt.

I juni i år utropade Isis ett islamiskt kalifat i de regioner i Irak som har sunnitisk majoritet. Mosul föll i Isis händer.

Kraven växte på en enande samlingsregering.

Under sommaren vann jihadisterna fler militära framgångar i norra Irak.

Stora flyktingströmmar skapades av Isis:s härjningar. Tusentals ur irakiska minoriteten yazidier fastnade i bergen, omringade av Isis.

I början av augusti närmade jihadisterna sig Arbil. USA svarade med att flygbomba.

Den 11 augusti bad Iraks president Haider al-Abadi att bilda ny regering. al-Maliki kallar det hela ett brott mot grundlagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.