Foto: Scanpix

Avtal om kärnprogram klart

Uppdaterad
Publicerad

Stormakterna och Iran är ense om ett tillfälligt avtal om landets kärnteknikprogram. Uppgörelsen kan ses som historisk, enligt Irans öppnar det ”nya horisonter” medan USA talar om ett ”viktigt första steg”.

Avtalet, klart vid tretiden natten till söndagen, kom efter decennier med åtskilliga misslyckade diplomatiska försök. Det innebär att Iran stoppar utveckling av delar av sitt kärnteknikprogram i utbyte mot begränsade lättnader i sanktionerna. Bland annat ska uppgörelsen ”neutralisera Irans lager av nästan 20-procentigt uran”, en renhet som krävs för att utveckla kärnvapen. Vita huset uppgav också att all urananrikning med en renhetsgrad över fem procent stoppas.

Bildt positiv

Utrikesminister Carl Bildt var på sitt Twitter-konto väldigt positiv till uppgörelsen.

Irans atomenergiprogram

– Jag välkomnar varmt avtalet med Iran i dag. Världen har blivit tryggare. Nu måste en dialog för en bredare uppgörelse med Iran intensifieras, skriver Bildt.

Till TT kallar han avtalet ”utomordentligt positivt”.

– Det bryter en ond cirkel av konfrontation och skapar förutsättningar för en god cirkel av förhandlingar, säger utrikesministern.

Irans kritiker framhåller att Teheran inte är en pålitlig förhandlingspartner. Misstron är dock ömsesidig och det är den osäkerheten som gjort att avtalet inte är permanent utan bara sträcker sig ett halvår framåt, säger Bildt.

– Det är ett första steg för att börja bygga förtroende för att nå en bredare överenskommelse, men det finns en ömsesidig misstro.

Fem dagars förhandlingar

Tillkännagivandet om att avtalet var färdigt kom när förhandlingarna gått in på femte dygnet. Samtalen mellan Iran, USA, Kina, Ryssland, Storbritannien, Frankrike och Tyskland har hållits i Genève med EU:s utrikeschef Catherine Ashton som värd.

Förhandlingarnas syfte var att få Iran att dra ner på delar av sitt kärnteknikprogram i utbyte mot lättnader i sanktionerna, som FN:s säkerhetsråd och några västländer infört.

Avtalet blev klart efter tredje mötet i Genève sedan Hassan Rouhani utsågs till Irans president i augusti. Hans rykte som moderat ökade hoppet om genombrottet i det decennielånga dödläget om Irans kärnteknikprogram.

Åtskilliga diplomatiska initiativ har tidigare misslyckats med att övertyga Iran om att strama åt kärnteknikprogrammet, som Teheran hävdar är till för fredliga ändamål medan västländer misstänker att syftet är att tillverka kärnvapen.

Utvecklingen av kärnprogram stoppas

Under de närmaste sex månaderna ska inga nya sanktioner läggas på Iran, sade USA:s president Barack Obama i ett tv-sänt uttalande från Vita huset. Samtidigt ska iranierna få en del av det som hittills hållits tillbaka.

– Men under de månaderna kan vi också trappa upp sanktionerna igen om Iran inte håller sin del av avtalet.

Obama sade att det nu inte är tid för USA att införa nya sanktioner mot Iran. Ett sådant lagförslag har nyligen lagts fram av både republikaner och demokrater i den amerikanska kongressen. Han sade också att han förstår Israels och Gulfstaternas skepsis mot avtalet.

Uppgörelsen innebär enligt flera källor ”begränsade lättnader” i sanktionerna.

Avtalets riktlinjer

  • Iran ska sluta anrika uran över den nivå där den kan användas till vapen
  • Iran kommer tillåta fler inspektioner, dagliga sådana vid anläggningar vid Natanz och Fordo
  • Alla sanktioner mot som har kopplingar till kärnprogrammet lyfts i sex månader
  • Iran kommer få lättnader i sanktioner mot bland annat metaller värt motsvarande 7 miljarder dollar

Källa: BBC

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Irans atomenergiprogram

Mer i ämnet