Irans president Hassan Rouhani. Foto: TT

Iran: Vi har bombat IS

Uppdaterad
Publicerad

Irans vice utrikesminister, Ebrahim Rahimpour, bekräftar att landet har flygbombat jihadister från extremiströrelsen Islamiska staten (IS) i Irak.

I en intervju med tidningen The Guardian säger Rahimpour att flygbombningarna gjordes för att försvara Irans vänner i Iraks ”intressen”. Han syftar på Bagdadregeringen och den självstyrande kurdiska regionen i norra Irak.

Första gången Iran bekräftar

Det är första gången en företrädare för det officiella Iran bekräftar att landets flygvapen strider mot IS på Iraks sida. En film som tv-kanalen al-Jazira nyligen publicerat, visar flygräder nära gränsen till Iran som utfördes av amerikanska F-4 Phantompplan, amerikanska stridsflygplan som började att tillverkas på 60-talet och fortfarande används av Iran.

Iranska företrädare har tidigare givit motstridiga och svårtolkade besked om bombningarna. Däremot är det sedan tidigare känt att iranska elitsoldater på marken givit stöd till shiitiska miliser och irakiska regeringsstyrkor. Specialtidskriften Foreign Policy har också rapporterat om att iranska soldater strider mot IS i Syrien.

Sedan al-Jazirafilmen blev känd har amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon bekräftat att iranskt flyg varit verksamt i Irak. USA betonade dock att det inte skett någon koordinering med Iran och att samordningen är en fråga för Iraks regering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.