Foto: SVT/Kristján Sigurjónsson

Irene är ett av offren för häxtro i Kongo

Uppdaterad
Publicerad

Mord, sjukdom, fattigdom och otur. Tiotusentals barn i Kongo-Kinshasa anklagas för att vara barnhäxor och att ha orsakat sina familjer lidande och död. Präster från olika kyrkor driver ut häxor på löpande band.

Shaumba Onokoko är ledare för kyrkosamfundet Ministry of Peace i huvudstaden Kinshasa. Han kallar sig profet, och i sin församling har han just nu hand om 130 föräldralösa barn. Ungefär trettiofem av dem är före detta häxor, säger han till Korrespondenternas Lena Scherman.

– Om det kommer tio personer till mig som sägs vara häxor, så ber jag dem att sätta sig på stolar och när de suttit ner ett tag, ber jag alla att resa sig upp – de som sitter kvar är häxor, säger Shaumba Onokoko.

Irene blev ”förtrollad”

Han håller predikningar och gudstjänster i en lokal i Kinshasa. Efteråt tar han emot i sitt lilla rum, där han ger lindring åt sjuka och barnlösa och utför sina häxutdrivningar. De senaste åren har frikyrkor fått allt starkare fäste i Kongo, och många präster förespråkar häxutdrivning. Hög arbetslöshet och obefintlig sjukvård tvingar många fattiga att söka sig till kyrkorna för att få råd och stöd.

I dag har 14-åriga Irene Anipelende och hennes mamma har kommit till Ministry of Peace för att driva ut den häxa som kommit in i Irenes kropp. Att hon är besatt står klart både för henne själv och hennes släkt. Det var därför hon slog ihjäl en höna mitt i natten. Något som sen genom voodo ledde till hennes pappas död.

– På natten gav häxan mig en hammare som jag skulle slå en höna med. Jag gjorde det. Och samtidigt som jag slog ihjäl hönan hörde jag pappa skrika i huset. Han blödde ur näsan och munnen. När jag såg det förstod jag: det är inte hönan jag har slagit utan min pappa. Folk grät, men jag grät inte. Satan sa till mig att vara lugn, berättar Irene för SVT.

Kräks upp masken

Hon har fått flera behandlingar tidigare av Shaumba Onokoko och nu ska de visa oss hur det går till.

Prästen ställer fram en grönrandig hink framför Irene, medan hon knäböjer. Han får vatten i handen av en medhjälpare och kastar det hårt i huvudet och ansiktet på flickan. Prästen visslar tyst för sig själv, och håller båda händerna runt hennes huvud. Irene vacklar till när han släpper, tydligt tagen av situationen. Efter en stund börjar hon hulka upp slem. Hon spottar några gånger ner i hinken och plötsligt ramlar en mask ner på botten. Den är ett par centimeter lång, tjock och vit. Prästen håller upp den som en trofé. Den ser död ut.

Ofta sägs det att barnen har fått något att äta av en annan häxa och blivit besatt genom maten. Därför är det viktigt för prästerna att plocka ut något ur barnen som bevis för att man tagit bort häxan från dem. Häxan i Irenes kropp verkar tillfälligt ha försvunnit. Mamma och barn lämnar kyrkans lokaler nöjda och lugna.

Barnen far illa

Många gånger används betydligt råare metoder för att få bort trolldomen, som svält och misshandel. Det händer även att föräldrarna försöker döda barnen, eller kör ut dem från hemmet så att de är hänvisade till en tillvaro som gatubarn. Ungefär 30.000 barn tros leva så i huvudstaden Kinshasa.

Tron på trolldom och onda krafter är djupt rotad i Kongo. Vi möter den katolska nunnan Maleka Fransisca. Hon är en av ytterst få människor vi träffar, som faktiskt inte tror att barnen blir besatta av häxor. Hon driver ett litet barnhem för några av dem som anklagats och nu är hemlösa.

– När någon är sjuk anklagar man barnen för att vara häxa – om de är fattiga, om pappan inte har ett jobb, om de är i en omöjlig situation anklagar de barnen för att vara häxor, man skyller allt på dem. Sedan traumatiserar frikyrkliga ledare också dessa barn genom att påstå att barnet har orsakat familjens fattigdom, säger Maleka Fransisca.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.