Kommentar: Bo Inge Andersson Foto: SVT

Analys: IS aktioner liknar etnisk rensning

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Attackerna mot kristna i Syrien och Irak kan ses som en del av en etnisk rensning. Terroristorganisationen Islamiska staten, IS, gör sig skyldig till en fördrivning av människor som bott i regionen i tusentals år.

En djupt tragisk symbolbetydelse hade en video som nyligen släpptes från terrororganisationen. Den föreföll visa halshuggningen av 21 egyptiska kristna, kopter.

Bildar ett mönster

Det är alltså frågan om attacker som bildar ett mönster. I detta finns också förföljelsen av jazidierna i Irak – som inte är en kristen grupp utan kan ses besläktad med urgammal persisk religion.

Terroriströrelsen IS

Bland annat belägrades Sinjar-berget nordväst om staden Mosul i norra Irak. IS försökte svälta ihjäl tusentals jazidier i en belägring och ska ha sålt hundratals kvinnor till slaveri eller tvingat dem att gifta sig med militanta IS-krigare.

De kristna assyrierna och syrianerna i Syrien är en grupp som levt i regionen i ett par tusen år. IS attack mot dem har varit särskilt grym.

Det finns också exempel på attacker mot andra kristna samhällen i Mosul och runt Bagdad i Irak. Likaså ockupationen av den kristna staden Maaloula av en al-Qaida-allierad terrorgrupp. Även runt staden Ninive i Irak har kristna fördrivits.

Till etnisk rensning kan man också räkna försök att förinta ett folks kulturella minnen och annat som utgör ett folks identitet. I detta ingår då också den förstörelse av konstverk som IS utfört i Irak.

Fruktat fortsatt fördrivning

Kristna ledare i området fruktar en fortsatt fördrivning. De ser videon som en symbol för fortsatta attacker. Attackerna mot assyrierna får även en extra symbolik därför att de flydde till regionen 1933, när de försökte rädda sig undan en massaker som bedrevs av det dåvarande irakiska kungadömet.

Det ligger nära till hands att tänka på en annan massaker i regionen: Det stora folkmordet på de kristna armenierna som startades 1915 i det osmanska riket som då styrdes av turkiska nationalister. Delar av detta rike blev det nuvarande Turkiet. Under dessa förföljelser drabbades även assyriska kristna. Då anses totalt över en miljon människor ha dödats eller ha ”försvunnit”.

Människorättsorganisationen Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter har avslöjat avlyssnade samtal från IS-jihadister som talat om de nu tillfångatagna assyrierna som ”korstågsdeltagare”, det vill säga samma beteckningar som man hade på de avrättade egyptiska kopterna.

1800 år gamla kyrkor förstörs

De blodiga medeltida kristna korstågen avsåg ju att befria åtminstone Palestina från muslimskt inflytande.

Man fruktar därför att ett liknande öde kan drabba de nu kidnappade assyrierna som det som drabbade kopterna.

Hundratals kristna kyrkor som delvis är upp till 1800 år gamla har förstörts av IS. De assyriska kristna ser sig som den äldsta bestående kristna grupp, med direkta anor från Jesus.

Hårt klämda

Sedan den syriska krisen började 2011 har bland annat assyrierna – och andra kristna – ansetts vara hårt klämda av radikala motståndsgrupper som bekämpade Syriens diktator Bashar al-Assad.

Även tusentals irakiska kaldéer har flytt till Libanon efter förföljelser i Mosul, som IS ockuperade i somras. Majoriteten av de irakiska kristna hör till den kaldéiska kyrkan.

Bland annat FN-uttalanden säger att IS metoder kan vara liktydiga med folkmord.

Obeskrivliga lidanden

De lidanden som IS utsatt sina offer för kan ses som i det närmaste obeskrivliga – och de har i regel dokumenteras i deras egen videopropaganda: olika former av tortyr, korsfästelse, levande begravning och massavrättningar.

IS har vidare dränkt människor i olja och satt eld på dem, assyriska barn ha styckats, kvinnor och små flickor har våldtagits och mördats.

Ett mål för IS kan vara att sprida sådan skräck att dessa grupper lämnar sitt ordinarie område av rädsla för de uppgifter som sprids om IS våldsdåd. Det är ett klassiskt sätt att sprida skräck och fördriva människor från deras gamla boningar.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet