Den kidnappade journalisten John Cantlie säger att han ”ska berätta sanningen” om den Islamiska staten. Den arabiska textningen betyder ”jag är en fånge och det är något jag inte förnekar, skriver AP. Foto: TT

IS-gisslan nämner Danmark i ny video

Uppdaterad
Publicerad

Terrorgruppen Islamiska staten (IS) har publicerat en ny video med den tillfångatagna brittiska frilansfotografen John Cantlie, där han bland annat nämner Danmark som ett av de länder som försöker bekämpa extremisterna.

– Alla ser ut att engagera sig. Danmark och Frankrike har skickat flyg. Storbritannien beväpnar kurderna och Iran skickar soldater, säger Cantlie enligt organisationen Site.

Han säger också att västländerna gravt underskattat IS numerär och styrka.

Terroriströrelsen IS

– Den nuvarande bedömningen att det krävs 15.000 soldater för att bekämpa Islamiska staten är löjligt låg. Staten (IS) har långt fler krigare än så.

Flera journalister halshuggna

Förra veckan publicerades en video med Cantlie, där han iklädd en orange overall förklarade att han i en serie ”program” skulle sprida fakta om IS.

Gruppen har tidigare offentliggjort filmer där två amerikanska journalister och en brittisk hjälparbetare fått halsarna avskurna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet