Per Jönsson, redaktör på Utrikespolitiska institutet och mellanösternanalytiker, om terrorgruppen IS. Foto: UI/TT

”IS håller på att få Robin Hood-status”

Uppdaterad
Publicerad

Islamiska Staten har gjort sig känd som en brutal organisation som inte tvekar på att skörda liv. Men det är även en grupp som efter 20 år är på väg att skaffa sig hjältestatus, säger Mellansösternanalytikern Per Jönsson, som förklarar hur de två extremerna hänger ihop.

Det är med hjälp av entydiga religiösa budskap, stora militära framgångar och vad Per Jönsson kallar för ”islamistisk enkelspårighet” som terrorgruppen effektivt lyckas attrahera nya militanta anhängare – och växa. IS kontrollerar nu ungefär en tredjedel av Syrien, och stora delar av Irak.

– I allt från arabländer till Ryssland och Europa attraherar budskapet, det hårda och oförsonliga, många figurer, säger Per Jönsson.

Terroriströrelsen IS

De skräckinjagande filmerna på avrättningar fyller också sin funktion.

– Det är klart att vi vanliga människor blir förfärade. Men en minoritet blir snarast upphetsade och tänker att ”de där vill jag kämpa med.” Det är så det fungerar och har gjort i 20 år. Det är så IS närmast håller på att få en hjältestatus, som en Robin Hood-symbol.

Skapar lugn – trots terror

IS framgångar beror också på en annan faktor. Samtidigt som bilder av brutala mord sprids i medier vittnar nämligen rapporter från bland annat Raqqa, där gruppens fäste är som allra starkast, om en stad som fungerar bättre än någonsin. Sjukvård fungerar bättre, läkare importeras utifrån och företag fortsätter att fungera.

– De har medvetet och effektivt upprättat ett statsskick. Det finns ett regionalt departement och social service. Arbetsplatser fungerar. Det finns elverk och vattenförsörjning, säger Per Jönsson.

– Det här skapar en suverän legitimitet och ryktet sprider sig blixtsnabbt.

”Folk skiter i att de är grymma”

Men rapporter vittnar också om brutalitet. Bland annat gav gruppen, när man tog över staden Mosul i Irak, alla kristna ett ultimatum: Konvertera till Islam, betala särskild skatt, eller dö.

Trots att människor ser sina grannar eller människor i närliggande byar bli utsatta, säger Per Jönsson att det råder en slags ”lokalegoism”. Man bryr sig inte så mycket om andra grupper, så länge man själv klarar sig.

– Folk skiter i att de är grymma. Äntligen får man lite lugn och ro, det betyder jättemycket i länder som Irak och Syrien. Människor har haft ett helvete sedan Saddam störtades. De lever med rädsla för våldtäkter, mord och plundring. Men där IS upprättat sina samhällen, där är det lugnt.

Många fiender

Framtiden för terrorgruppen IS – och de stora områden de tagit över – beror nu på omvärldens reaktioner, säger Per Jönsson. Men till skillnad från när det gäller störtandet av Assadregimen, där USA och Ryssland står med olika intressen, har man här en gemensam nämnare.

– Redan nu finns en koalition av i stort sett alla från Assadregimen till övriga syriska rebeller, kurder i alla länder, Saudiarabien, Turkiet, Ryssland, USA och Nato. Alla vill på något sätt bidra till att stoppa IS militärt.

– Varför sker det inte omedelbart, undrar du då. Det beror på Ukraina, och spänningarna där. Det är för svårt för Obama att vänslas med Putin just nu, säger Per Jönsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet