Foto: TT/SVT

”IS har betydligt tyngre vapen nu”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s Khazar Fatemi befinner sig i Syrien och rapporterar om striderna i norra delen av landet.

Över 60.000 syrier har nu flytt till Turkiet från norra Syrien, där strider mellan extremistgruppen Islamiska staten, IS, och kurdiska styrkor rasar.

SVT:s utsända Khazar Fatemi befinner sig just nu i staden Derik.

Syrienkriget

– Här är det lugnt för tillfället men strider mellan IS och den kurdsyriska beväpnade gruppen YPG pågår 30-40 minuter härifrån, berättar hon.

Flera flyende vittnar om massdödande och halshuggningar. IS befinner sig nu bara 15 kilometer från den viktiga gränsstaden Ain al-Arab och har de senaste dagarna tagit kontroll över ett 60-tal byar i området norr om Aleppo och Raqqa, längs med den turkiska gränsen. Det uppger organisationen Syriska människorättsobservatoriet, SOHR.

– Nu, till skillnad från när jag var här för ett år sedan, hat IS betydligt tyngre vapen och förflyttar sig snabbare. Skillnader på YPG är att de har ökat kraftigt i antal och är erfarna då de nu i tre år har stridit mot al-nustra och IS, säger Khazar Fatemi.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet