IS intog stad nära Irakbas

Publicerad

Jihadistgerillan Islamiska staten (IS) har intagit staden al-Baghadi i västra Irak. Därmed har IS ett fäste inte långt från en flygbas där det finns både dansk och amerikansk personal.

Staden ligger mindre än en mil från basen och IS har enligt det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon också försökt ta kontroll över basen.

Vid angreppet mot basen ska 20-25 jihadister – de flesta iklädda de irakiska regeringsstyrkornas uniform – ha gått till anfall med sprängladdningar. Enligt Pentagon dog jihadisterna när de utlöste sina bomber. Avsikten tros ha varit att vågen av självmordsbombare skulle följas av en stormning från IS sida.

300 amerikaner och 120 danskar på basen är sysselsatta med att utbilda irakisk personal. Danska och amerikanska källor uppger att de inte var involverade i striden och inte heller kom till skada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.