Shakir Waheib, en av de ledande gestalterna inom Isis, syns posera bredvid en brinnande bil i den irakiska Anbar-provinsen. Till höger: Bild ur en rekryteringsvideo som Isis lagt ut på Youtube. Foto: TT

Isis går samman med annan terrorgrupp

Uppdaterad
Publicerad

Terrornätverket al-Qaidas utlöpare i Syrien, Nusrafronten, har gått samman med terrorgruppen Isis som i flera veckor fört en framgångsrik offensiv i norra Irak.

Enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet skedde samgåendet i den strategiskt viktiga syriska gränsstaden Albu Kamal. Enligt människorättsobservatoriet tyder samgåendet på att Isis nu även kontrollerar den irakiska gränsstaden al-Qaim någon kilometer därifrån på den irakiska sidan, rapporterar AFP.

Grupperna stammar båda från al-Qaida men har bekämpat varandra i blodiga strider sedan våren 2013. Samgåendet kan troligen förklaras med att Isis haft stora framgångar i striderna mot Nusrafronten i den oljerika provinsen Deir Ezzor.

Terroriströrelsen IS

USA på plats i Irak

Från Bagdad rapporterade internationella medier att de första av de utlovade ”militära rådgivarna” från USA nu är på plats i Irak för att hjälpa landets armé att slå tillbaka Isis och dess sunnimuslimska allierades framfart. Enligt Pentagon handlar det om 130 specialister inom bland annat underrättelse och logistik.

-De ska utvärdera arméns status vad gäller beredskap och sammanhållning, inte delta i strid, säger Pentagons presstalesman John Kirby.

President Obama har tidigare talat om att skicka upp emot 300 rådgivare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet