Terrorgruppen Isis ska ha genomfört en massaker i byn Kojo i norra Irak på fredagen. Den här bilden laddades upp den 14 juni på den jihadistiska websajten Welayat Salahuddin och påstås visa hur Isis avrättar flera tillfångatagna personer från irakiska säkerhetsstyrkor. Människorättsorganisationen Human Rights Watch säger att Isis-soldaterna inspirerats av al-Qaida och dödat ett flertal irakiska soldater i Salaheddin-provinsen i juni. Foto: TT/AFP PHOTO / HO / WELAYAT SALAHUDDIN

Ny Isis-massaker – många döda

Uppdaterad
Publicerad

Terrororganisationen Islamiska staten ska ha genomfört en massaker i norra Irak på fredagen. Minst 80 män har dödats och 100 kvinnor uppges kidnappade från byn Kojo, där invånarna alla är yazidier.

Soldater från den sunnitiska extremistorganisationen Islamiska staten (Isis) har inlett ett massmord på invånarna i byn Kojo i norra Irak, skriver norska statstelevisonen NRK på sin sajt. NRK hänvisar till hjälporganisationen Yazidi Solidarity and Fraternity League, en partnerorganisation till Norsk Folkehjelp, som fick meddelandet om massakern på fredagseftermiddagen.

– Det internationella samfundet måste agera nu, situationen är akut, säger Norsk Folkehjelps Trude Falch.

Terroriströrelsen IS

80 dödade och 100 kidnappade

Reuters skriver att 80 personer ska ha dödats i massakern, CNN hänvisar till lokala ledare och uppger att minst 100 kvinnor har kidnappats.

Yazidiern Jumhuri Ali Hussein berättar för NRK att han har många vänner i området – vänner som han inte längre kan få tag på.

– Jag pratade med dem i går vid midnatt och tidigt i morse. Nu går signalerna fram men ingen svarar.

– Alla män jag känner i Kojo är döda, säger Hussein.

Ställdes inför ultimatum

Kojo är en av tre byar i området som är omringade av Isis. Byn har cirka 1.200 invånare, som alla tillhör den religiösa minoritetsgruppen yazidier.

Enligt Norsk Folkehjelp har invånarna i byn ställts inför ett ultimatum, de fick fram till fredagen på sig att konvertera till islam.

Isis ska under dagen ha börjat döda männen i Kojo medan kvinnor och barn ska ha förts till byn Tel Afar.

– Alla i Kurdistan är livrädda för Isis. Jag vill be alla att göra allt de kan för att rädda kurderna ut ur Irak. Tusentals yazidier är fortfarande fångade på berget Sinjar utan mat och vatten. De behöver hjälp, säger Jumhuri Ali Hussein.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet