Islamiska staten, som intagit stora delar av norra och västra Irak, uppges nu ha raserat en rad olika helgedomar, av vilka Nabi Yunis är den mest kända.

Islamiska staten sprängde profets grav

Uppdaterad
Publicerad

Sunnitiska terrorgruppen Islamiska staten som kontrollerar staden Mosul i norra Irak har jämnat stadens mest välkända helgedom med marken.

Nabi Yunus, som byggts på platsen där profeten Yunus, i bibeln känd som Jona, tros vara begravd, sprängdes i torsdags i luften inför en stor folksamling, berättar ett ögonvittne för AFP.

Islamiska staten, som intagit stora delar av norra och västra Irak, uppges nu ha raserat en rad olika helgedomar, av vilka Nabi Yunis är den mest kända.

Islamiska staten vill återskapa samhället som det var under Islams tidiga år och muslimer som inte ansluter sig till rörelsens puritanska tolkning stämplas som kättare.

Fakta: Vad är Islamiska staten?

  • Islamiska staten är en militant jihadistorganisation som strider mot regeringarna i Irak och Syrien. Gruppen utropade nyligen ett kalifat, alltså en stat enligt deras extremt stränga tolkning av islamisk lag.
  • Gruppen ligger också i konflikt med flera andra rebellgrupper i Syrien. Utropandet av kalifatet har förvärrat de spänningarna, samtidigt som Islamiska staten kopplat ett allt fastare grepp om sina områden i Syrien och Irak.
  • Islamiska staten har bland annat genomfört halshuggningar och korsfästelser i områden de kontrollerar, efter att de befunnit personer skyldiga till brott.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet