Islamiskt råd avvisar DNA som våldtäktsbevis

Uppdaterad
Publicerad

DNA kan inte användas som främsta bevis när man utreder en våldtäkt. Det slog ett islamiskt råd fast under ett möte på onsdagen.

DNA-tester är ett vanligt bevismaterial när det handlar om våldtäkter. Men enligt ett islamiskt råd i Pakistan är tekniken inte acceptabel, skriver The Times of India.

Rådet slog under ett möte fast att DNA visserligen kan tjäna som tillägg till redan existerande bevismaterial. Men som främsta bevis menar rådet att man bör vända sig till islamiska lagar. Man fastslog under mötet att det i dessa lagar redan finns fungerande procedurer för hur man går tillväga i ett våltäktsfall.

En kvinna som utsätts för våldtäkt i Pakistan möter redan ett hårt motstånd då hon, enligt landets lagar, måste ha fyra manliga vittnen för att kunna bevisa brottet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.