Israel ber om ursäkt för bordning av Ship to Gaza

Uppdaterad
Publicerad

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ber om ursäkt till Turkiet för de personer som miste livet när israeliska flottan bordade sex fartyg i aktivistkonvojen Ship to Gaza.

Nio aktivister dödades och upp till 50 skadades när israelisk militär i maj 2010 bordade fartygen i den så kallade ”Frihetsflottan” där den svenska organisationen Ship to Gaza ingår. Alla dödsoffer skedde på det turkiska fartyget Mavi Mamara.

I dag, nästan tre år efter händelsen har Israel beklagat den blodiga aktionen. Benjamin Netanyahu meddelar också att Israel ska betala ersättning till dödsoffrens familjer.

Alla döda var turkar

Konvojen var lastad med 10 000 ton förnödenheter på väg till Gaza med målet att bryta genom blockaden av Gaza. Alla döda var turkiska aktivister. Israels bordning, som ska ha skett på internationellt vatten, kritiserades av flera länder och organisationer. FN:s säkerhetsråd krävde en utredning av händelsen.

Israel och Turkiet arbetar på att stabilisera sina relationer. Försoningen mellan länderna skedde under ett telefonsamtal på fredagen mellan premiärministrarna Benjamin Netanyahu och Recep Tayyip Erdogan.

Med på konvojen fanns även flera svenskar som klarade sig oskadda, bland annat religionshistorikern Mattias Gardel och författaren Henning Mankelll.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.