SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid i Gaza. Foto: SVT

Här faller bomberna över Gaza

Uppdaterad
Publicerad

Minst två Gazabor ska ha dött i israeliska flyganfall mot Gazaremsan i samband med den egyptiske premiärministern Hisham Kandils besök.

Egyptens premiärminister Hisham Kandil anlände till Gaza på fredagsmorgonen för att visa sin solidaritet med det palestinska folket, efter en flera dagar lång offensiv från Israel.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu gick med på att avbryta offensiven mot Gaza i samband med delegationens tre timmar långa besök. Men trots vapenvilan ska raketer ha avlossats från det Hamas-kontrollerade området och Israel svarade med nya bombningar mot norra Gaza. 

Striderna mellan Israel och Hamas 2012

Minst två Gazabor dog i flyganfallen, uppger sjukhus- och säkerhetskällor för AFP.

”Fruktansvärd natt”

SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid befinner sig i Gaza stad, som drabbades av uppemot 150 flyganfall under natten.

– Det har varit en lång och fruktansvärd natt, hotellet där vi bor skakade av alla flyganfall. Det är inte många som har sovit i Gaza i natt. Många lider oerhört. Det innebär stora risker att vara här. Det går inte att vara ute när det är mörkt, för det är av tradition på natten som Israel angriper Gaza. Under dagen ska vi besöka platserna som träffats av missiler för att se konsekvenserna och se hur många som har mist livet i natt, säger Samir Abu Eid.

Hisham Kandil försäkrar att Egypten kommer att intensifiera sina ansträngningar att säkra en vapenvila, trots att den kortvariga vapenvilan som utlysts under hans besök brutits.

-Egypten kommer inte att tveka att intensifiera sina ansträngningar och göra uppoffringar för att stoppa denna aggression och säkra en bestående vapenvila, sade Kandil under en presskonferens på Shifasjukhuset i staden Gaza.

Egyptens president Muhammad Mursi under hård press från hemmaopinionen att stödja palestinierna på Gazaremsan.

Konflikten trappas upp

Sedan Israel inledde Operation försvarskolonn med mordet på Ahmad al-Jabaari, Hamas militärchef för ett par dagar sedan, har en upptrappning av konflikten skett.

Minst 18 palestinier och tre israeler har dödats, uppger BBC. Israeliskt stridsflyg har anfallit 320 mål i Gaza och 300 raketer avfyrats från Gaza, skriver Jerusalem Post.

Israel har uppgett att de kommer att fortsätta anfalla tills raketerna från Gaza slutar att komma.

Mitt under SVT:s sändning avfyras två raketer mot Israel.

– Man ser inget slut. Ingen kommer heller härifrån och många är oroliga för en upprepning av Gaza-kriget för fyra år sedan då Israel gick in med stridsvagnar i Gaza, säger Samir Abu Eid.

Markoffensiv förbereds

Oron är inte obefogad. Israels militärer har fått grönt ljus att att förbereda 30.000 reservofficerare på att gå ut i krig, skriver AP.  Drygt hälften av dem har redan börjats kalla in.

Hundratals soldater från Golanhöjderna, elitbrigaden Givati, fallskärmsjägare samt pansarbrigader har inlett förberedelserna och basträningen inför uppgiften.

Höga officerare vid Gazadivisionen diskuterar operationsförberedelser med befälhavare som ska delta i markoffensiven.

På torsdagen stoppades pansarbrigadernas övning i Golanhöjderna och deras befälhavare kallades in av Gazadivisionen för att delta i operationsförberedelserna, skriver Ynet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striderna mellan Israel och Hamas 2012

Mer i ämnet