Foto: TT

Tolv timmars paus i Gazastrider

Uppdaterad
Publicerad

Både Israels regering och Hamas har gått med på ett tolv timmar långt eldupphör.

En Hamastalesman sade sent på fredagskvällen att rörelsen gått med på att ta paus i striderna från lördag morgon. Tidigare ska Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ha lämnat liknande besked till USA:s utrikesminister John Kerry, enligt en amerikansk tjänsteman.

Beskedet om en paus kom efter att Israels regering förkastat ett förslag om ett längre eldupphör, som lagts fram av USA.

USA:s utrikesminister John Kerry är hoppfull om att en mer långsiktig överenskommelse är inom räckhåll. Vid en presskonferens i Kairo uppgav Kerry att ”betydande framsteg” gjorts för att få till stånd ett eldupphör, uppger Reuters.

”Skottlossning pågår”

Samtidigt som medlingsförsöken pågår rasar striderna på Västbanken vidare. Fredagens svarta facit – när konflikten gick in på sitt 18:e dygn – innebär att fem palestinier och en israelisk soldat dödats. Hittills har minst 848 palestinier fått sätta livet till, uppger AFP. Israels förluster är 38 döda, varav 35 soldater.

Vid ett sjukhus i Beit Hanoun i norra Gaza befinner sig den svenske aktivisten Charlie Andreasson. Skottlossning pågår när TT når honom per telefon på fredagskvällen:

– Den kommer från en stridsvagn som skjuter mot oss med jämna mellanrum och vi ser israeliska soldater springa utanför sjukhuset. Vi kan inte ta oss härifrån och det finns fortfarande patienter kvar på sjukhuset, säger han.

Stora demonstrationer

Aktivister försöker förmå Röda korset att utrymma sjukhuset.

– Vi åkte hit till sjukhuset för att hjälpa till med att evakuera patienter, anhöriga och personal, säger Charlie Andreasson.

I protest mot de israeliska attackerna har flera demonstrationer på Västbanken hållits. De beskrivs som de största sedan den andra intifadan 2000-2005.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.