Israel friger palestinska fångar

Publicerad

Beskedet att Israel och Palestina har enats om en grund för att återuppta fredssamtalen välkomnas i dag.

Israel kommer att frige ett ”begränsat” antal palestinska fångar uppger ministern Yuval Steinitz. Beskedet kommer dagen efter det att USA meddelade att de båda parterna upptar direkta samtal igen.

Uttalandet kommer dagen efter att USA meddelat att den israeliska och palestinska regeringarna enats om en grund för att återuppta fredssamtalen, men palestinska Hamas motsätter sig samtalen.

Steinitz klargjorde inte när frigivningarna skulle ske, men sade att de skulle göras ”i stadier”, rapporterar AFP.

Ett krav sedan länge

Frigivningarna av fångar som suttit i israeliska fängelser sedan före 1993 har sedan länge varit ett krav från palestinierna för att återuppta fredsförhandlingarna, skriver Reuters.

Några av de fångar som friges har suttit i israeliskt fängelse i upp till 30 år.

Både den israeliska och den palestinska regeringen har välkomnat utvecklingen. Men den palestinska islamiströrelsen Hamas avvisar samtal.

FN välkomnar beskedet

FN-chefen Ban Ki-Moon manar både israeler och palestinier att visa ”ledarskap, mod och ansvar”, enligt Bans talesman Martin Nesirky.

– FN stödjer varje försök till meningsfulla förhandlingar för att åstadkomma en uthållig fred i regionen, säger Nesirky.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt skrev på Twitter att beskedet om de återupptagna samtalen var ” ”Utomordentliga nyheter”. Han hyllade den amerikanske utrikesministern John Kerry för dennes ansträngningar att få parterna till förhandlingsbordet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.