En FN-observatör vid Quneitra – på gränsen mellan Israel och al-Qaida Foto: AP/TT

Israel och al-Qaida står öga mot öga

Uppdaterad
Publicerad

Plötsligt har något otroligt hänt. Idag står Israel och al-Qaida öga mot öga – bara något tiotal meter från varandra. Alltsammans beror på att syriska rebeller har erövrat den syriska staden al-Quanitra.

Det som har hänt är att olika grupper som tillhör den beväpnade motståndsrörelsen mot den syriske diktatorn Bashar al-Assad har erövrat Quanitra. Bland erövrarna finns visserligen också en västvänlig oppositionsgrupp, Fria syriska armén.

Men bland erövrarna finns också Nusra-fronten, en grupp som anses vara en syrisk filial till al-Qaida. Nusra-fronten är en konkurrent till terrorgruppen Islamiska staten, IS.

Syrienkriget

 I det syriska inbördeskrigets virrvarr är det alltså här Nusra som har kunnat konstatera en framgång, rapporterar den amerikanska nyhetsbyrån Associated Press, AP.

Tryggare med al-Assad

Läget är ju det att Israel sedan kriget 1967 ockuperar en bit av Syrien, Golan-höjderna. Och därmed har syriska Quanitra blivit en gränsstad till det israelockuperade området.

Nu har alltså de syriska oppositionella – bland annat al-Qaidas Nusra – ryckt in i denna gränsstad mot den ”israeliska sfären”. Det syriska inbördeskriget sprider sig allt mer – och situationerna blir allt mer paradoxala.

Det är nog ingen hemlighet att Israel – alltså mycket inofficiellt – har känt sig tryggare med att gränsa mot ett al-Assad-kontrollerat område. Trots motsättningarna mellan Israel och al-Assads Syrien har al-Assad hållit sig på sin kant och oftast undvikit konfrontationer med Israel.

Lugn front

De senaste tre åren vid denna front har läget varit förhållandevis lugnt trots inbördeskriget. Israel har kunnat iaktta hur oppositionen bekämpade al-Assad, men man har inte ingripit i dessa strider.

Ibland har Israel besvarat eld från syriskt håll. Men det har varit mera rutinmässiga granatattacker, eftersom man utgått från att det var vilsegångna granater som fallit ner över det Israelkontrollerade området.

Nu är det annorlunda. Läget är oklart. På femtio meters avstånd står Israel och al-Qaida öga mot öga, skriver AP.

FN-observatörer har sedan 1970-talet bidragit till att denna front har varit stabil.

Inget omedelbart hot

Sedan Quanitra erövrats har Israel under vissa dagar beordrat lokalbefolkningen att inte gå ut på fälten och skörda frukt och vindruvor. De har fått ligga och ruttna på fälten.

För närvarande utgår Israel dock från att det inte finns något omedelbart hot från al-Qaida och Nusra. Man anser att de har nog med de interna striderna – men det är ett tillstånd som plötsligt kan förändras.

FN-styrkan decimeras

Israelisk säkerhetstjänst uppskattar att något tusental syriska oppositionella nu är stationerade längs gränsen, inklusive Nusra-folk.

FN:s övervakningsstyrka, Undof, håller nu på att decimeras i området. När rebellerna tog över tillfångatog de 45 soldater från Fijiöarna och 80 från Filippinerna. De senare kunde fly medan fijianerna är kvar i fångenskap.

Filippinerna har sedan bestämt att dra sig tillbaka från övervakningsuppdraget.

Utan buffertzon

Det ser ut som om FN-missionen håller på att kollapsa. Österrike har också dragit tillbaka sina styrkor. Snart kan alltså FN inte längre bidra till att upprätthålla vapenvilan mellan Syrien och Israel. Och det är inte troligt att andra länder vill bidra med trupper.

En israelisk militärtalesman beskriver det så här ur Israels synvinkel för AP:

– I Syrien finns det inte bra och dåliga killar. Det finns bara dåliga killar, mycket dåliga killar och extremt dåliga killar.

Snart kan alltså Israel och al-Qaida stå där utan någon buffertzon emellan sig. Öga mot öga.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet